Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Za efekat kao iz salona: Pet ključnih savjeta za peglanje kose

Preuzmite sliku

Za ove trikove možda niste znale.

Htjele to da priznamo ili ne, mnoge od nas su postale prave zavisnice od moćnog styling aparata – pegle za kosu. Čak i one žene koje imaju kristalno ravnu kosu, ne mogu bez prese zbog ubjeđenja da je kosa potpuno drugačija pod njenom moći.

Koliko puta ste pomislile da frizer potpuno drugačije ispegla kosu od vas iako koristite potpuno isti princip? Otkrivamo vam o čemu se radi i donosimo vam savjete kako da svoju kosu izravnate poput pravih profesionalaca, piše cosmopolitan.rs.

1. Dijagonalne sekcije

Sigurno niste obratile pažnju na to da frizeri uzimaju dijagonalne sekcije kose prilikom peglanja, jer tako dobijaju ispolirani finiš, uz očuvanje pokreta u kosi. Ako kosu dijelite horizontalno, dobićete ravne i spljoštene „listove“ koji padaju jedan preko drugog. S druge strane, dijagonalne sekcije (poput onih koje frizeri uzimaju za šišanje), stvaraju dijelove koji padaju pod uglom, tako da se pokreću i djeluju lepršavo.

2. Niska temperatura, a spori pokret

Velika zabluda žena je u tome što se vode mišlju da je efekat veći sa većom temperaturom. Potpuno netačno! Umjesto visoke temperature i brzog pokreta, radije primijenite tehniku niske temperature i sporog pokreta. Spor prelazak pegle na niskoj temeperaturi će pružiti ravnomjernije rezultate jer dozvoljava da se vrelina rasporedi mnogo temeljnije kroz cijeli pramen kose.

3. Peglanje ka unutra

Poželjno je da peglom kreirate blagu zakrivljenost kose ka unutra, poput obrnutog slova C. Koristite češalj kojim ćete navoditi peglu, kako biste krerali taj zavijen oblik kose ka unutra. To daje prirodniji efekat, zatvara kutikulu, dok ujedno stvara pokret u kosi.

4. Početak je od pozadi

Ovo će vam biti jedan od najkorisnijih savjeta kada je riječ o peglanju kose. Uvijek počnite sa peglanjem kose od zadnjeg dijela i idite ka prednjim. Ako želite više volumena u kosi, odignite kosu od korijena dok je peglate.

5. Završni proizvod kao ključ uspjeha

Zašto nam kosa uvijek bolje izgleda posle peglanja kod frizera? Zato što vas nikad ne puste bez završnog dodira u vidu leave-in holding spreja. Ako planirate da vam kosa bude ravna duže od jednog dana, onda obavezno nanesite neki proizvod koji će zadržati oblik i spriječiti uvijanje. Svakako izbjegavajte proizvode koji sadrže teška ulja i silikone, jer mogu otežati kosu. Poneki špric najlaganijeg laka za kosu ili shine spreja će biti sasvim dovoljni. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,