Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za 90 sekundi: Trik za eliminisanje 99 posto bakterija u spužvici za pranje suđa

Preuzmite sliku

Mnogi koriste spužvice za pranje suđa, za čišćenje tanjira, lonaca, pribora za jelo, ali i različitih površina u domu – od ploča na šporetu, preko polica u frižiferu do kuhinjskih ormarića ili sličnih mjesta.

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports iz 2017. godine pokazalo je da spužvicom za pranje suđa širimo milione bakterija po domu.

Čak i kada mislite da je spužvica čista, u njoj se nalaze mnogobrojni mikroorganizmi kojima možemo ugroziti vlastito zdravlje i zdravlje ukućana.

Studija objavljena u magazinu Journal of Environmental Health otkrila je da većinu – čak 99 posto bakterija možemo ukloniti iz spužvice ako je stavimo u mikrovalnu pećnicu na 90 sekundi punom snagom.

 • Šta treba napraviti?

  1. U mikrovalnu pećnicu smijete staviti samo spužvice koje ne sadrže metale.

  2. Spužvica obavezno mora biti mokra. Dobro je namočite prije stavljanja u mikrovalnu pećnicu.

  3. Stavite li mokru spužvicu na 90 sekundi punom snagom uklonit ćete 99 posto bakterija, uključujući i E.coli, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Environmental Health.

  4. Pažljivo izvadite spužvicu iz mikrovalne pećnice i pustite da se ohladi prije korištenja jer će biti vrlo vruća te može izazvati opekline. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,