Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Youtuber namjerno srušio avion kako bi dobio što veći broj pregleda, sada mu oduzeta pilotska dozvola

Preuzmite sliku

Trevor Jacob, youtuber koji je srušio svoj avion krajem prošle godine, učinio je to namjerno kako bi u promotivne svrhe mogao iskoristiti video koji je snimao tokom rušenja, zaključila je američka Federalna avio uprava (Federal Aviation Administration). Za kaznu mu je oduzeta dozvola za upravljanje avionom.

Jacob, inače ljubitelj ekstremnih sportova i snowboarder koji je nastupio na Olimpijskim igrama 2014. godine u Rusiji, bio je pod istragom FAA-a otkad je srušio svoj avion 24. novembra 2021. u šumu Los Padres u Kaliforniji. CBS prenosi kako u zaključku FAA piše kako je Jacob prije leta postavio nekoliko kamera s vanjske strane aviona. One su bile usmjerene prema propeleru “kako bi avion za vrijeme leta bio sniman i iznutra i izvana”.

Nebriga prema životima i imovini drugih ljudi

Jacob je rekao kako je avionu otkazao motor. Međutim, prije nego što je iskočio iz aviona Jacob je stavio padobran, uopšte nije pokušao opet upaliti motor niti je tražio mjesto gdje bi mogao sletjeti, a nije pokušao ni uspostaviti kontakt s kontrolom avionskog prometa na frekvenciji koja je rezervisana za posebne slučajeve, ističu iz FAA-a.

Iskočili ste iz aviona dok vam je kamera bila pričvršćena na štap za selfie i nastavili ste snimati avion dok ste se spuštali padobranom”, stoji u saopštenju u kojem se Jacoba optužuje da je bio nesmotren i da je pokazao nebrigu prema životima i imovini drugih ljudi, prenosi index.hr.

Taj je video, u kojem iskače iz aviona kojim je upravljao, jedan od najpopularnijih na njegovom YouTube kanalu. Kad su ga novinari CBS-a pitali za komentar na odluku kojom je izgubio dozvolu za letenje, Jacob je odgovorio kako je FAA imao “neke briljantne primjedbe”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje