Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vječno pitanje: Koliko često treba mijenjati peškire

Preuzmite sliku

Za mnoge mijenjanje peškira jednom sedmično je norma. Nakon lijepog, vrućeg tuširanja, čisti smo, pa bi nam i peškir trebao biti dobar neko vrijeme, zar ne? Ipak nije baš tako.

Iako se vaše tijelo osjeća svježe nakon ugodnog, toplog tuširanja ili kupanja, prosječni peškir tokom brisanja skupi na desetke miliona mrtvih ćelija kože, kao i sve gljivice ili bakterije koje su preživjele tuširanje, piše Howstuffworks.

Budući da intimni dijelovi također dolaze u dodir s peškirima, urinarni i analni sekreti također se brzo prenose na peškir.

A, ako vam to nije dovoljno, evo još malo neugodnih informacija: većina WC-a nije tako daleko od tuša, a poznato je da kapljice vode iz WC školjke dopiru nadaleko i naširoko tijekom ispiranja ostavljajući vaš vlažan, obješeni peškir u kupaonici u opasnosti.

Kad već govorimo o vlazi, svaki put kad ostavite peškir da se osuši, na svakom mokrom ili vlažnom dijelu peškira nesmetano se razmnožavaju bakterije.

 • Vlažna atmosfera koja je uobičajena u kupaonicama savršena je za poticanje rasta plijesni i drugih nepoželjnih stvari.

  Srećom, održavanje peškira nije baš raketna nauka, samo zahtijeva malo više truda nego što ga većina ljudi ulaže.

  Stručnjaci preporučuju da peškir objesite na način da se može potpuno osušiti. Odnosno, da ga ne bacate na vlažnu hrpu ili zgužvanog na podu kupaonice.

  Također, otvaranjem prozora ili uključivanjem ventilatora u kupaonici potaknite cirkulaciju zraka i brže sušenje peškira.

  Ako u bilo kojem trenutku peškir počne neugodno mirisati, na njemu se vjerojatno već počela razvijati plijesan, a peškir onda treba oprati na višim temperaturama.

  Čak i ako slijedite sve ove korake, ne koristite ga više od tri puta bez temeljitog pranja peškira i obavezno koristite toplu ili vruću vodu s deterdžentom, po mogućnosti zajedno s izbjeljivačem odgovarajuće boje.

  Ako budete slijedili ove korake moći ćete nakon tuširanja koristiti svoje peškire bez straha.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,