Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Viljušku koristite pogrešno? Britanski majstor bontona objasnio kako se pravilno drži

Preuzmite sliku

Iako pribor za jelo koristimo svakodnevno, malo ko razmišlja da li to radi po bontonu.

Zato je upravo i video britanskog majstora za bonton Williama Hansona postao viralan.

U videu u kom objašnjava kako da u restoranu djelujete pristojno, William je rekao.

“Pazite da ručka viljuške stoji uvučena u vašem dlanu, ne smije viriti!”

U narednom videu objašnjava da kada uzimate hranu, zubci viljuške treba da budu okrenuti prema gore, kao da uzimate hranu kašikom. Ali, kada u ruke uzmete i nož, da nešto siječete, onda su zupci okrenuti ka dole.

Dodao je i kako ostavljamo pribor kada završimo sa jelom.

Kada ste gotovi, ključno je da pribor za jelo bude zajedno, što govori konobarima da ste završili i da mogu odnijeti vaš tanjir.

“Ako pribor za jelo zamislite kao kazaljke na satu, u Britaniji je tačan ugao pod kojim ostavljate pribor na tanjiru 18:30. U Americi je to više oko 16:20. Neke evropske zemlje pribor slože na 3:15.

No ne brinite previše oko ugla, sve dok ste pribor za jelo odložili zajedno. To je znak koji će konobar prepoznati.”

Prema bontonu pribor za jelo treba da ržite čvrsto, ali ne i kruto.

Hrana se escajgom prinosi ustima, a glava se saginje malo. Kašika se drži tako da palac stoji na gornjoj, a kažiprst i srednji prst na donjoj strani drške. Kašika se nikada ne stavlja cijela u usta, niti se iz nje srče.

  • Nož i viljuška se drže tako da se drška obuhvati kažiprstom i palcem, a oslanja se na ostala tri prsta koja nisu savijena. Prilikom sječenja nož se pritiska kažiprstom, ali ne suviše jako i ne preblizu oštrici.

    Ukoliko ne znate kako se neki dio pribora za ručanje koristi, sačekajte ostale kako biste naučili, nemojte isprobavati nove tehnike za stolom.

    Ništa od posluženja se ni pod kojim uslovima, ne konzumira direktno nožem. Posluženje sa stola se nikako ne uzima sopstvenim priborom! Izbjegavajte gestikulaciju sa priborom u ruci, jer to nije po pravilima bontona, ali i zbog toga što može biti opasno!

  • Salveta se drži na koljenima i korisiti se isključivo za površno brisanje usta i vrhova prstiju. Velike salvete otklapaju se na pola, manje se rasklapaju cijele. Bitno je napomenuti, da je držanje salvete na koljenima jedino ispravno, vezivanje iste oko vrata ili za pojasom nije po pravilima bontona.

    Salvetu po korištenju, odložite sa lijeve strane tanjira, no ukoliko odlazite do toaleta ili napuštate prostoriju iz bilo kog razloga, stavite je na stolicu, ne na sto.

    Salvetu odložite tek pošto završite konzumaciju svih jela i pića, dakle u slučaju da odlučite da nakon ručka popijete i kafu, zadržite salvetu. (Citymagazine.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , , ,