Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uz ovaj trik riješite se štucanja u svega nekoliko sekundi: “Ovo je stvarno uspjelo!”

Preuzmite sliku

Ne postoji ništa gore od neočekivane pojave štucanja tokom poslovnog sastanka ili dok pokušavate zaspati, ali jedna je doktorica podijelila jednostavan trik kako ga zaustaviti za svega nekoliko sekundi.

Prema klinici Cleveland, štucanje je ponavljani grč dijafragme koji je uparen sa zvukom “hik” koji dolazi od zatvaranja glasnica. Dijafragma se nalazi ispod prsnog koša, a mišić ima važnu ulogu u procesu disanja. Iako nije sasvim jasno zašto štucamo, stručnjaci sugeriraju da bi niske razine ugljičnog dioksida u krvi i nadraženi živci mogli igrati ulogu.

Klinika Cleveland navodi prebrzo jedenje i pijenje, gazirana pića ili alkohol te stres kao druge čimbenike za blago štucanje, piše Mirror.

Ljude se često potiče da brzo popiju vodu i uzimanje limuna u pokušaju da ublaže simptome, ali akupunkturistica dr. Eileen Li sugerira da točke pritiska djeluju efikasnije.

@anew.acu Hiccups? Try trick 1 of 2 to help calm your diaphragm and relief the tension! #hiccups #diaphragm #wellnesstips #fypシ ♬ Journey – Maoli

Objavljujući na TikToku stručnjakinja je objasnila:

“Štucanje se događa kada se vaša dijafragma nehotice steže i grči.

Prevodi taj mali dio sile sve do vašeg grla, stvarajući taj ‘hik’ zvuk. Kako bi pomogli dijafragmi, tom malom mišiću za disanje, da se opusti, postoje određene tačke koje možete pritisnuti, a koje će se pomaknuti sav taj zrak u sili nazad u dijafragmu da je ponovno postavi i opusti.”

Dr. Eileen je zatim demonstrirala prvi trik, koji uključuje pritiskanje malog udubljenja s unutarnje strane obje obrve malim prstima.

“Kada nađete udubljenje, pritišćite ga 30 sekundi i učinite to pet puta svaki put”, objasnila je.

Druga tačka pritiska nalazi se na vašim rukama.

“Dakle, koristit ćemo stranu palca, a vi ćete pronaći mesnati dio palca, prema korijenu palčane kosti. Držite ga oko 30 sekundi i učinite to pet puta na svakoj ruci, kako biste pomogli dijafragmi da se opusti.”

U komentarima su se nizali impresionarani odgovori:

“Probao sam sve osim vode i ovo je jedina stvar koja je djelovala.”; “Ovi savjeti su tako korisni. Hvala.”; “Ovo je stvarno uspjelo!”

U rijetkim slučajevima štucanje može trajati duže i to može biti posljedica zdravstvenog stanja ili lijekova. NHS preporučuje posjet doktoru opće prakse ako vaše štucanje traje duže od 48 sat. (Vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,