Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uradite ovaj kratak test da biste saznali kolika je stvarna starost vaše kože

Preuzmite sliku

Sa godinama, koža svake osobe, bez obzira na ishranu i zdrave navike, neumoljivo gubi elastičnost i postaje naborana. Uradite kratak test da biste saznali kolika je stvarna starost vaše kože.

Opće je poznato da značajne promjene na koži postaju očigledne oko 45-e godine. Međutim, ako stvarno želite sačuvati mladolikost, jako je važno početi njegovati kožu na adekvatan način čim se pojave prvi znaci starosti.

Da biste znali kakva je stvarna starost vaše kože i mogli da joj se posvetite na pravi način dovoljno je da uradite ovaj kratak test od pet sekundi.

Stvarna starost kože: Kako se izvodi test od pet sekundi?

Sve što je potrebno jeste da kažiprstom i palcem uštinete kožu na nadlanici i zadržite tako pet sekundi. Zatim otpustite. Nakon ovoga izračunajte koliko je vremena bilo potrebno koži da se vrati u prvobitni izgled – što manje, to bolje.

1 – 2 sekunde

Starost kože manja od 30 godina.

3-4 sekunde 

Vaša koža ima između  30 i 44 godine.

5-9 sekundi

Starost kože od 45 do 50 godina.

10-15 sekundi 

Vaša koža ima više od  60 godina.

35-55 sekundi

Starost kože preko  70 godina.

Šta ako je koža starija od vas?

Lako možete povećati elastičnost kože usvajanjem novih navika. Na primjer, počnite tako što ćete raditi na smanjenju šećera u vašoj ishrani: on ne bi trebalo da zauzima više od 10 procenata ukupnih kalorija vaše dnevne ishrane. Također je najbolje izbjegavati dodavanje izuzetno visokog fruktoznog kukuruznog sirupa u svoje obroke.

Loše navike poput pušenja i prekomjernog konzumiranja alkohola značajno ubrzavaju starenje kože. Da biste izbjegli stalni stres, ima smisla isprobati različite metode opuštanja: od kupki sa Epsom soli do meditativnih praksi.

Spavanje također igra važnu ulogu kada je u pitanju starost kože. Već dugo nikome nije tajna da pravilan raspored spavanja pomaže u smanjenju upale na koži lica, uspostavlja hidrolipidnu ravnotežu i na taj način sprječava gubitak elastičnosti.

Učestalost upotrebe SPF također ima značajan uticaj na starenje kože. Kada koža ostane nezaštićena od izlaganja ultraljubičastom zračenju, počinje da blijedi, gubi elastičnost. Važno je shvatiti da SPF treba uključiti u njegu kože u bilo koje doba godine, a ne samo ljeti.

Vraćajući se pitanju ishrane, treba napomenuti da ne samo odricanje od šećera, već i određene namirnice u ishrani mogu efikasno usporiti starenje kože. Na primjer, kao što su lisnato povrće, bobičasto voće (maline, brusnice, borovnice), paradajz, orasi (bademi, orasi), losos, crveno vino, prirodni zeleni čaj, mahunarke, mrkva i jaja. (Lepotaizdravlje.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,