Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trikovi za ravniji stomak prije odlaska na plažu

Preuzmite sliku

Unatoč prolivenom znoju i strogom režimu prehrane održavanom sedmicama prije skidanja u kupaći kostim brojne muči nepoželjna situacija nadutosti i napuhanog stomaka.

Rješenja koja će poput iglice probiti ‘balon’ i izravnati stomak su:

1. Smanjene porcije povrća
Poznato je kako slana hrana i gazirana pića uzrokuju nadutost, no i među zdravim namirnicama kriju se uzročnici nadutosti. Brokula, cvjetača i kelj zbog obilja vlakna napuhuju, što naravno ne znači da ih se u cijelosti treba odreći nego samo smanjiti porciju na tanjiru prije odlaska na kupanje.

2. Omlet od bjelanaca
Prije odlaska na plažu pojedite omlet od bjelanaca koji djeluju kao diuretik. Uz to, dobit ćete potrebnu dozu bjelančevina koja će vas zasititi za cjelodnevni boravak na plaži.

“Voće konzumiranio kao desert nakon glavnog obroka nepoželjno je jer se teško razgrađuje u probavnom sistemu i stvara nadutost”

3. Izbjegavanje gaziranih pića
Izbjegavajte sve što sadrži ugljikov dioksid, poput gaziranih pića, jer je on glavni krivac za pojačane plinove. Osvježenje možete pronaći u punozdravijim pićima poput ledenog čaja ili vitaminske vode.

4. Sporije gutanje hrane i pića
Brzo konzumiranje hrane i pića uzrokuje unošenje pretjerane količine zraka i nadutost, kako bi je spriječili obrok jedite u mirnom okruženju te se pridržavajte malih zalogaja i sporog žvakanja hrane. Nakon obroka preporučuje se barem pet minuta provesti u kretanju koje će potaknuti razgradnju hrane.

5. Izbjegavanje voća za desert
Voće umjesto kriške čokoladne torte, definitivno je zdraviji odabir za tijelo, no efekt koji voće nakon glavnog obroka izaziva nije nimalo poželjan. Naime voće munjevito brzo prolazi kroz probavni sistem zbog sastojaka vode i jednostavnih šećera, pa ukoliko ga pojedete nakon neke teže hrane bit će potrebni sati da se razgradi. Voće ostaje zaglavljeno u probavi, te nakon nekog vremena započinje i proces fermentacije koji vodi do nadutosti.

Voće konzumirajte na prazan želudac ili kao prvi dnevni obrok čim se probudite, kako bi brzo prošlo kroz probavu i dalo vam maksimalnu količinu vitamina.

6. Žitarice omekšane u vodi
Žitarice poput kvinoje, sjemenke lana i orašasti plodovi izvor su proteina, vlakana i mnoštva vitamina. No nepravilna priprema ovih zdravih bombica može dovesti do neugodne nadutosti, naime tijelo ih teško probavlja zbog fitinske kiseline kojom su obloženi a koja blokira rad enzima važnih za razgradnju hrane.

Rješenje kojim ćete zdrave namirnica prilagoditi probavi je ‘potapanje’ preko noći u vodi s malo limunovog soka ili jabučnog octa. ‘Potapanjem’ se uklanja fitinska kiselina, pa enzimi postaju pristupačniji, a u tijelo se otpušta više nutrijenata te hrana postaje  probavljiva. (Zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,