Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trik – kako bijelu rižu učiniti zdravijom i puno manje kaloričnom?

Preuzmite sliku

Koliko god da ste i sami uvjereni da je smeđa riža puno bolji i zdraviji izbor od bijele, ne dođe li vam ipak da barem koji put pred sebe stavite zdjelicu punu bijele riže?

Činjenica jest da bijela riža nije toliko nutritivno bogata i hranjiva kao smeđa, da ima jako visok udio škroba koji se pretvara u šećere što je super ako vam ta energija treba da se istrošite, ali ako ih ne potrošite pretvorit će se u mast što sigurno ne želite. Srećom, naučnici su pronašli način kako skuhati bijelu rižu, a da joj pritom smanjite količinu škroba i kalorija.

Bijela riža se sastoji od dvije različite vrste škroba – probavljiv škrob (glukoze, što je ono što se pretvara u glikogen) i otpornog škroba, kojem treba dosta dugo da se probavi i on se ne pretvara u jednostavne šećere.

No, njihova se struktura može zeznuti načinom pripreme što se ne odnosi samo na bijelu rižu već i na drugu omiljenu namirnicu – krompir pa i grašak – sve troje bogati su škrobom i svaki na svoj način zadržava veliki udio škroba. Istraživači iz zemlje gdje je riža jedna od učestalijih namirnica – u Šri Lanki, došli su do jedne jednostavne metode kuhanja kojom će u riži povećati udio probavljivog škroba, a smanjiti onaj lošiji, teže probavljivi.

Trik je vrlo jednostavan i primamljiv!

Dodajte ulje i ohladite rižu! Riža će od ulja postati tek malo masnija, ono će u interakciji sa škrobom veći dio pretvoriti u probavljivi škrob, a hlađenjem riže taj proces promjene još će se produžiti i vaša će riža postati još zdravija i probavljivija – s manjim udjelom otpornog škroba.

Ovo je ustvari jedno prilično veliko otkriće s obzirom da je riža jedna od najzastupljenijih namirnica na svijetu, a unatoč mišljenju da su njeni “vlasnici” Azijati relativno mršavi, riža je vrlo jeftina i zbog toga često korištena svugdje u svijetu – u svijetu gdje je pretilost postala veliki problem.

Zato se naučnici trude riješiti problem otkrivajući način kako od nje napraviti malo zdraviju namirnicu i tako barem djelomično riješiti problem pretilosti u svijetu.

Ali, naravno, postoji caka. Nisu sve riže podložne ovom triku. Spomenuta ekipa sa Šri Lanke proučavala je 38 različitih vrsta riže, a ovaj trik nije upalio na svima njima – odnosno, upalio je na svima, ali nisu sve vrste riže postale manje kalorične. Postotak varira, a zasad je prosječno smanjenje kaloričnosti tu negdje oko 12 posto. Okej, nije ni to loše, posebno ako imate na umu da ste u njoj ipak smanjili odnos probavljivog i neprobavljivog škroba, a naučnici najavljuju da s istraživanjima neće stati te se nadaju da bi uz ova dva jednostavna trika mogli otkriti možda još koji pa da kaloričnost riže smanje na oko 50-60 posto u odnosu na sada. Odnosno u odnosu na klasičan način njene pripreme na koju smo navikli.

U svakom slučaju, informacija je pred vama pa probajte – ne košta vas ništa.

A ukoliko vam treba upustvo kako točno tretirati rižu, imamo i to:

Prokuhajte 1 i tri četvrt šoljice vode. Kada voda zakuha stavite dvije kašike zdravog ulja, a tek potom punu šoljicu riže. Začinite malo.

Poklopite, kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, a potom rižu ohladite i ohlađenu ostavite u frižideru minimalno 12 sati. Dakle to je obrok za drugi dan kada je možete slobodno podgrijati i konzumirati. (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,