Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tri jednostavna načina da provjerite da li je jaje pokvareno

Preuzmite sliku

Većina nas u frižideru uvijek ima jaja, a isto tako većina nas se često pita koliko su ta jaja zapravo stara i jesu li dobra za jelo.

Na tri jednostavna načina to možete saznati.

Bliži se Uskrs, a kako biste ga tradicionalno proslavili, potrebna su vam jaja za pisanice. Ako vam jaja dugo stoje u frižideru i niste sigurni jesu li dobra za jelo, postoje tri jednostavna načina kako provjeriti je li jaje pokvareno.

Test u vodi

Stavite jaje u zdjelu s hladnom vodom. Nivo vode bi trebao biti oko dva puta viša od jajeta. Svježe jaje će potonuti na dno zdjele i nepomično će stajati polegnuto. Nešto starije jaje (oko sedmicu dana), također će potonuti na dno, ali će mu jedan kraj biti blago podignut. Ako jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom balansira i podiže se od dna zdjele, vjerovatno je staro oko tri sedmice. Jaja koja plutaju na površini su prestara jaja i nisu dobra za jelo, piše Net.hr.

 • Test bućkanjem

  Približite jaje uhu. Nježno ga promućkajte i osluškujte. Ako se čuje bućkanje najbolje je da to jaje ne konzumirate. Ako se ništa ne čuje, jaje je vjerovatno dobro za jelo.

  Test razbijanjem jaja

  Razbijte jaje na tanjir i promatrajte žumanjak i bjelanjak. Ako je žumanjak izbočenog okruglog oblika poput globusa, a bjelanjak je usko oko njega, jaje je svježe. Ako je žumanjak malo spljošteniji, a bjelanjak je još uvijek usko oko njega, jaje je nešto starije, ali dobro za jelo. Ako je žumanjak sasvim spljošten, a bjelanjak se razlijeva i curi gotovo poput vode, jaje nije dobro za jelo.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,