Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tema o kojoj se ne govori dovoljno: Jesu li zaista mame danas nesretnije nego prije?

Preuzmite sliku

Kad sam bila trudna gledala sam prekrasne Instagram profile raznih mama. Dijete milo leži u krevetiću, dijete sisa dok majka savršeno valovite kose milo gleda u njega, bijele ispeglane plahte, šalica bezkofeinske kave i vaza s tulipanima, znate već kako izgledaju ti profili. Kao bajka. Jer jesu bajka. Kao što ne postoji Pepeljuga, ne postoji ni takav život s djetetom.

Znaš to, ali ne znaš za hormonsko plakanje sedmicama nakon poroda. Influencerice ne pričaju o tome. Plakanje se ne lajka. A zapravo većina nas mama plače nakon poroda, i to je sasvim normalna pojava koja se zove baby blues. I kad prođe blues, dio mama ostaje nesretno, neispunjeno očekivanja koja su se pred nju podstavljala prije poroda. Nekom starijem se požališ pa kažu kako toga nije bilo ranije. Nije li?

Pročitala sam knjigu Betty Friedan iz 1960-ih “Feminine Mystique” i naletjela na poglavlje koje se zove “Problem koji nema ime”. Dok sam ga čitala, u sebi sam govorila “ovo sam trebala znati ranije”.

 • Betty Friedan je još prije 60 godina intervjuirala majke koje su joj anonimno priznavale da nisu ispunjene, da su usamljene i da ih je sram priznati kako su izgubljene usred podzanja porodice. Američka predgrađa s kućicama ispred kojih su savršeno pokošeni travnjaci bila su slika sretnih porodica, a u tim kućama živjele su nesretne mame.

  Međutim o tome se nije pričalo. Nije bilo društvenih mreža. Nismo mogle lako jedna drugoj dijeliti informacije, nismo se takmičile sa cijelim svijetom u tome koja je mama bolja, nego samo sa komšilukom. Danas je stanje gore jer se mjerimo sa svima.

  Mame influencerice toliko lažiraju stvaran život da olako drugima stvaraju komplekse, jednako kao što photoshopirane žene na naslovnicama nameću nestvarne standarde ljepote zbog kojih mislimo da smo ružne, ili barem nedovoljno lijepe. Jer tamo niko nema grbu na nosu, prišt ili dlaku na bradi, podočnjake također.

 • Ne, mame influencerice nisu neispavane, to se sve raduje non stop, popeglane frizure, savršena šminka. A opet, brendovi guraju samo takve mame. Jer stvarne mame, one koje prezentiraju stvaran život, nisu u skladu s brendovima. Kako da se krema reklamira ako dijete slučajno plače? Ispast će da krema pecka pa da dijete plače. Kako da se bezkofeinska kaga reklamira uz mamu s podočnjacima? To jednostavno nije poželjan život, imati podočnjake. A brendovi prodaju bolji život. Oglašavanje je prodaja boljeg života.

  Nije teško zapasti u depresiju. Prije su se majke brinule oko ospica i dječje paralize, danas se brinu oko korone i 101 stvari koje nisu postojale ranije. Prije su majke pile Valiume ili kako se to popularno u slengu zvalo Mother’s Little Helper (Mamin mali pomagač), a danas piju antidepresive.

  A kad se o nečem ne govori, onda to ne postoji. Danas kad su žene dobile snagu da se otvore i pričaju o svemu čini nam se da se odjednom pojavila i ta nesretna depresija, ali stvar je samo da smo napokon progovorile o tome! Šezdeset godina nakon Betty Friedan, osjećamo isti problem kao i naše bake i mame, samo na drugačiji način.

 • Danas žene uglavnom rade. Pa osjećaju pritisak jer rade, a nisu sa svojom djecom. Ako pak ne rade, onda osjećaju kao da ih društvo gleda negativno. Zbog toga se često uznemirujemo i preispitujemo svaku odluku. Obaveze su postale strašne, kompetitivnost je narasla, normalno da nam je život ponekad haotičan i prenatrpan. Željele bismo sve kućice uspješne žene poklikati:

  Radim i uspješna sam u poslu

  Provodim puno vremena s djetetom

  Svaki dan kuham zdravo

  Edukujem se o odgoju

  Vozim djecu na x aktivnosti itd..

 • Uostalom, prije smo živjeli u zajednicama, u kućanstvima gdje su mame i bake uskakale, a danas većina mama nema pomoć koju ne treba platiti. Srećom pomalo kao društvo napredujemo i očevi sve više shvaćaju koja je njihova uloga u odgoju djeteta te nose s nama mamama teret roditeljstva.

  Ako mislite da je samo vama teško, nije. Potražite pomoć, postporođajna depresija se da liječiti. Niste ludi, s vama je sve ok, samo vas je malo “prebacilo”. Osim stručne pomoći, više se družite.

  Nazovite prijateljicu i izađite s njom vani u šetnju ili na kafu, socijalizacija je jako korisna za mlade mame. I dajte si vremena. Prije svega, za sebe. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,