Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tata spasio kćerkici život zahvaljujući tehnici koju je vidio u epizodi TV serije

Preuzmite sliku

Praćenje serije U uredu itekako se isplatilo Mattu Uberu, kojem je to pomoglo da spasi život svojoj četverogodišnjoj kćerki. 

Naime, djevojčica Vera Posy igrala se lovice i iznenada srušila. Tata Matt joj je pojurio pomoći pa je krenuo s oživljavanjem, iako to nikad prije nije isprobao, prenosi index.hr.

“Vera se odjednom prestala hihotati, a onda sam čuo udarac. Mislio sam da se spotaknula i pala te udarila u glavu”, prisjetio se otac.

No kad je stigao do kćeri, shvatio je da je posrijedi puno ozbiljnija situacija. Podigao ju je, a oči su joj bile prevrnute.

“Počela je plaviti i nije disala”, kazao je za Today.

Starijoj kćerki Nori je rekao da nazove hitnu pomoć, a on je polegnuo Veru na pod i sjetio se 14. epizode 5. sezone serije U uredu, u kojoj zaposlenici prolaze tečaj prve pomoći i uče kako provesti oživljavanje. 

“Počeo sam razmišljati šta uopšte znam o oživljavanju i onda se sjetio te epizode u kojoj se srce masira u ritmu pjesme Stayin’ Alive. Učinio sam upravo to”, kazao je Matt te počeo pjevušiti hit Bee Geesa.

Hitna pomoć je ubrzo stigla i nastavila Mattov posao. Zahvaljujući njegovoj reakciji djevojčica je preživjela.

U bolnici u Indianapolisu je otkriveno da je četverogodišnjakinja doživjela srčani zastoj. Dijagnosticirano joj je neuobičajeno i po život opasno stanje koje kod mladih izaziva aritmiju. Zbog toga su ljekari preporučili da se Veri ugradi kardioverter defibrilator, koji će šokirati srce ako se ikad zaustavi.

Srećom, djevojčica se oporavila, a njena porodica podiže svijest o obuci oživljavanja, koja doista može spasiti život.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje