Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sve ste isprobali, a komarci vam i dalje dosađuju? Probajte ovo tajno ‘oružje’

Preuzmite sliku

Treba znati da kukci vole prljavija okruženja, posebno ih privlači miris hrane. Zbog toga kuhinju treba držati čistom, a hranu držati u frižideru ili na nekom drugom, sigurnom mjestu.

Za toplih dana neizbježna je pojava raznih insekata, ali ne zaboravite sprejeve i različita hemijska sredstva jer su opasna i za nas, okoliš, kućne ljubimce…

Pokušajte s provjerenim eko-receptima. Tako izbjegavamo najezde mrava, žohara, muha…

Drugo važno pravilo je – bolje spriječiti nego liječiti. Dakle, preduhitrimo ih! Kad otkrijte kolonu mrava, prvo detaktirajte otkuda dolaze, a onda njihov put pospite mljevenom kafom, s nekoliko kapi limuna ili cimetovog praha. Korisne su i kriške krastavca, paprike i sušene mente.

Na prozorske daske i balkone postavite kore naranče ili limuna i napunite ih s klinčićima: miris koji se širi prostorom nama je ugodan, a većinu insekata odbija.

Da biste se riješili komaraca maknite sve posudice (i druge različite predmete) u kojima se može zadržavati voda. Zasadite biljke koje ih tjeraju, na primjer, pelargonije, bosiljak i menta…

Te biljke rastjerat će komarce, ali i brojne štetnike koji vole napadati baštu. Ne zaboravite eterično ulje citronele: razrijedite ga u vodi pa s dobivenim losionom poprskajte prozorske klupice i, zašto ne i kožu, piše Večernji list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,