Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Svako doba ima svoje heroine: Ideali ljepote nekad i sad

Preuzmite sliku

Kako se vrijeme mijenjalo tako su se i ideali ljepote mijenjali sa njim. Ono za čim su žene žudjele nekad, možda danas nije popularno, ali svako doba ima svoje heroine. Podsjetimo se kako se ideal ljepote mijenjao posljednjih nekoliko decenija.

 • cindy-crawford
 • Osamdesete – Jane Fonda i Cindy Crawford

  “Workout” video Jane Fonde objavljen 1982. godine, postao je naprodavaniji video svih vremena i pokrenuo pravu pomamu za fitnesom. Razlog je to što su žene vjerovale da ih aerobic može dovesti do zategnutog, atletskog i snažnog tijela poput tijela Cindy Crawford, koja je upravo u to vrijeme stupila na scenu. To je bilo vrijeme kada su popularne bile američke djevojke iz komšiluka, koje se zdravo hrane, ali ne bi odbile činiju paste, aktivne su, ali ne bi im smetalo da preskoče trening.
  Devedestih godina ovakakv izgled prestaje da bude poželjan. Tih godina sve se mijenja, od modne scene do tehnologije, pa istovremeno i ideali ljepote prestaju da budu ono čemu su žene težile do tad, a na scenu stupaju novi uzori.

  Devedesete – Kate Moss i Pamela Anderson

  Početkom devedestih pravu histeriju među ženama izazvala je Kate Moss. Sa britanskom

 • pamela-anderson
 • manekenkom počela je takozvana “heroin-chic” era za koju su karakaterističan androgeni izgled, izraženi kukovi, blijeda koža, tijelo bez oblina i način života mogao bi stati u jednu rečenicu: ne jedem mnogo, ne treniram i ne prestajem da odlazim na zabave.

  Nakon Kate, na scenu je stupila Pamela Andreson. Devedestih godina ona je bila najveća seks bomba. Popularnost je stekla zahvaljujući ulozi u popularnoj seriji “Čuvari plaže”. Kao i većina playboy zečica, i Pamela je bila plavuša, savršenog tena i plastičnih grudi. Iako su tada još uvijek bili u fazi testiranja, slikoni su postali jako popularni. Sa plavokosim seks bombama koje su u tom periodu preplavile Hollywood, implantati postaju sve veći, očigledniji i poželjniji.

  2015 – Instagram era

 • beyonce-kim
 • U doba instagrama i društvenih mreža, malo šta ostaje skriveno od javnosti, ali ono na šta ćete najčešće naletjeti su fotografije sa treninga, iz teretane, fotogafije zdravih obroka, kao i motivacione poruke vezene gubljenje kilograma ili preoblikovanje tijela. Da li je to ono što žene danas žele?

  – Žene danas žele veće, ali prirodnije grudi, kao i punije usne i tanje butine. Liposukcija je definitivno u trendu, kaže doktor Stefan Grinberg, jedan od vodećih plastičnih hirurga u Hollywoodu.

  On dodaje da je među ženama trenutno apsolutni hit pozadina poput one koju ima poznata američka straleta Kim Kardashian. Još jedna od stvari kojima žene danas teže kada je izgled u pitanju je jako uzak struk uz izraženu pozadinu, što je građa tijela kakvu ima pop diva Beyonce. Za mnoge žene izgled nije ostvariv, ali trenutno to je ideal kome žene širom svijeta teže. (zena.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,