Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Studija otkriva 5 razloga zašto je važno slaviti dječje rođendane

Preuzmite sliku

Kako se približava rođendan djeteta, neki roditelji su uzbuđeni i pripremaju proslavu te posebne prilike. Ali ima i onih koji odlučuju štedjeti i ne planiraju rođendanske zabave. Međutim, to bi moglo biti kontraproduktivno, pokazala je studija.

Dr. Jacqueline Wooley zagovara sadržajno obilježavanje rođendana. Ona je provela istraživanje među 99 američke djece starosti od 3 do 5 godina. Prva grupa djece mogla je prirediti zabavu, druga nije, a djeca u trećoj grupi slavila su u dva dijela. Rezultati su pokazali da djeca smatraju da rođendanska zabava treba biti događaj koji potiče rast.

Konkretno, sažela je pet zaključaka zašto su proslave rođendana važne za djecu.

Podižu samopoštovanje

Kada dijete osjeća da ga drugi slave, ono se takođe osjeća voljeno i značajno u svojoj porodici. Njegov rođendan postaje važan u životu njegovih roditelja.

Jačaju porodične veze

Pozitivno je imati porodične tradicije. Bez obzira na veličinu proslave, ono što je važno je osjećaj zajedništva kojim slavimo nešto posebno.

Pomažu u uspostavljanju društvenih odnosa

Pozivanje prijatelja, baka/nena, djedova i drugih članova porodice na rođendansku proslavu pomaže djetetu da se bolje poveže kroz druženje.

Stvaraju pozitivna sjećanja

Studija o predškolskim sjećanjima kaže da je većina sjećanja iz djetinjstva povezana s čulima, mirisom i muzikom. Dakle, stvaranje uspomena sa slavlja može biti nešto zaista značajno.

Pomažu u stvaranju percepcije vremena

Djeca nisu svjesna svog rasta, a rođendani su izvrstan način da shvate proces odrastanja, piše Index.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,