Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjakinja za bonton otkriva: Žena ne treba da se izvinjava zbog ovih stvari

Preuzmite sliku

Bez obzira na to da li je došlo do konflikta sa partnerom, prijateljem, članom porodice, kolegom, najbolji način da se to završi jeste izvinjenje i praštanje.

Kada nekoga povrijedimo, uvrijedimo, uradimo nešto što nije dobro, važno je da zatražimo oproštaj. Međutim, postoje stvari za koje žena ne treba da se izvinjava.

Julies Hirs, stručnjakinja za bonton i autorka knjige „Moć uljudnosti“ otkriva za kojih 7 stvari žene ne treba da se izvinjavaju:

1. Zbog ambicioznosti

Kada je u pitanju ambicija na radnom mjestu, mnoge žene doživljavaju dvostruke standarde. Iako se od njih očekuje da rade isto toliko koliko i njihovi muški kolege da bi zaslužili svoje mjesto u timu, nažalost, neki i dalje ne shvataju da žena može da bude ambiciozna. Nikada se ne treba da se izvinjavate zbog profesionalnih ciljeva – uključujući i one koji se tiču finansija.

 • 2. Za svoj izgled

  Ako ste dobili malo sijedih ili nekoliko kilograma viška, možda ćete osjetiti potrebu da se izvinite za promjene u svom izgledu. Međutim, Hirst ističe da za ovo ne treba da se izvinjavate drugima, čak i ako hoćete unaprijed da izbjegnete neugodne komentare koji mogu narušiti vaše samopouzdanje i uticati na to kako vas drugi vide.

  „Društvo veoma oštro ocjenjuje izgled žena“, priznaje Hirst. „Nemojte se izvinjavati zbog toga kako ste odlučili da se predstavite. Ponosite se svojim izgledom i zanemarite kritičare“, kaže ona i dodaje: „Vaše tijelo, vaša pravila.“

  3. Za pokazivanje emocija

  Istraživanja pokazuju da dok žene i muškarci doživljavaju istu količinu emocija, oni se drugačije percipiraju kada izražavaju ta osjećanja. Dok se na muškarce može gledati kao na „strastvene“ kada su otvoreno emocionalni, na žene će se vjerovatnije gledati kao na „iracionalne“, kažu stručnjaci za psihologiju. Međutim, Hirst upozorava da žene nikada ne bi trebalo da osjećaju potrebu da se izvinjavaju zbog pokazivanja zdravog spektra emocija – u stvari, to je nešto što svakome može donijeti dobro.

  „Nema ništa loše u tome da pokažete svoje emocije. Svi ih imaju“, kaže stručnjak za bonton. „To što ih pokažete ne znači da ste manje profesionalni ili sposobni.“

  4. Zato što ste sami ili nemate djecu

  Lične odluke o vašem ljubavnom životu ili porodičnoj strukturi se ne tiču nikoga osim vas – zbog čega nikada ne biste trebali da se izvinjavate što ste sami ili bez djece. Ovo uključuje kada razgovarate sa članovima vaše porodice, koji se možda osjećaju više uključenim u vaše lične izbore ili imaju pravo na mišljenje. „Vaš životni izbor je vaš sopstveni“, kaže Hirst.

  5. Zato što ste rekli ne

  Pošto su djevojke često vaspitane da budu dostupne, prijatne i susretljive, nije neuobičajeno da žene osjećaju izvjesnu dozu krivice kada moraju da kažu „ne“ ili da postave čvrste granice. Međutim, stručnjaci kažu da je važno osjećati da to možete učiniti bez izvinjenja. Ne samo da će ovo biti od koristi za vaše šire mentalno zdravlje i blagostanje, već će vam takođe omogućiti da u potpunosti poštujete i fokusirate se na stvari koje prihvatate da preuzmete.

 • 6. Za davanje prioriteta brizi o sebi

  Mnoge žene osjećaju pritisak da bez napora žongliraju sa zahtjevima svoje karijere, majčinstva i još mnogo toga. Ženama je potrebno da izdvoje i vrijeme za sebe, a za to ne bi trebalo da se osjećaju loše. „Svi treba da se osvježe i napune energijom. Nemojte se izvinjavati što brinete o sebi“, ističe Hirst.

  7. Zbog tuđih osjećanja ili nesigurnosti

  Ako podrazumijevate da preuzmete odgovornost za osjećanja drugih ljudi, to može izazvati čitav niz problema u vašem ličnom životu. Posebno se mnoge žene osjećaju odgovornim za to da se muškarci osjećaju sigurno i ugroženo. Međutim, Smit kaže da žene treba da prestanu da se izvinjavaju kada znaju da nisu uradile ništa loše i da prestanu da preuzimaju odgovornost za stvari koje su van njihove kontrole. Iako je uvijek najbolje biti ljubazan, ne možete da upravljate tuđim emocijama. Trudite se u svakom odnosu da budete dobar čovjek, a ukoliko se neko stalno žali, nikada nije zadovoljan i uvijek se osjeća ugroženo, moguće je da vi sami tu ništa ne možete da promijenite, piše Sensa.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,