Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci savjetuju: Evo kada možete prekinuti vezu preko poruke

Preuzmite sliku

Raskidi nikada nisu laki. Ono što je bitno jeste da se ne brinete samo o sebi, već i da ponudite ljubaznost i poštovanje drugoj uključenoj osobi, piše Best Life

Obično su interakcije licem u lice najzdravije za komunikaciju i raskid. Telefonski poziv je sljedeća najbolja stvar, ali se smatra tabuom prekinuti vezu e-poštom ili SMS-om. Međutim, terapeuti i treneri za ljubav kažu da zapravo postoji nekoliko slučajeva kada je prihvatljivo završiti stvari iza paravana, prenosi Tuzlanski.ba

Na početku ste

Ako tek počinjete izlaziti s nekim i osjećate da to nigdje ne ide, ne morate imati još jedan spoj samo da biste izrazili te osjećaje. Susan Trotter, doktorica nauke, trenerica za ljubavne veze i spojeve, kaže da pošaljete jednostavnu poruku koja je jasna i puna poštovanja.

“Ćao, hvala na izlasku. Uživao/la sam upoznati te, ali ne osjećam romantičnu povezanost (ili ne osjećam da smo pravi spoj) i želim ti sve najbolje”

Ovo je jednostavan način za okončanje stvari, a da pritom budete obzirni”, predlaže ona.

 • Oboje ste se dogovorili

  Kada su obje osobe jasne oko odluke da prekinu i nastave dalje, sasvim je u redu učiniti to preko teksta.

  “Poruka s objašnjenjem razloga zašto je veza prekinuta lakša je za one koji znaju da više nema povratka i time se izbjegava drama koja često prati raskide”, kaže Aura De Los Santos.

  Ali čak i ako se obje strane slažu, važno je osigurati da vaša poruka bude jasna i izravna.

  Mary Smith, predlaže da odvojite trenutak da izrazite zahvalnost za vrijeme koje ste proveli zajedno.

 • Udaljenost je faktor

  Budimo iskreni, veza na daljinu ponekad signalizira da ste već napola raskinuli. Rijetko se viđate i jedva možete dijeliti svoje živote, objašnjava autor i stručnjak za veze Jerry Brook — zbog čega bi u tim slučajevima poruka mogla biti u redu.

  “Niko neće putovati stotinama… milja samo da bi rekao drugoj osobi da je polu-veza konačno gotova tako da sada oboje možete krenuti dalje i početi živjeti svoje živote”, kaže on.

  Vaše mentalno zdravlje je ugroženo

  Bilo da ste dugo u vezi ili ste tek na početku, najvažnije je brinuti se o sebi. A kada veza utječe na vaše mentalno zdravlje, možda je vrijeme da se povučete.

  “Kada osjećate da je neko prešao granicu, imate svako pravo učiniti sve što morate da se brinete za sebe”, kaže Audrey Hope, stručnjakinja za veze.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,