Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Štikle i šminka nova moda na plažama?

Preuzmite sliku

Atraktivan izgled, koji podrazumijeva da pripadnice ljepšeg spola na plažu dolaze našminkane, postalo je nepisano pravilo ovog ljeta.

U skladu sa tim na crnogorskom primorju smo svakodnevno svjedoci da naše dame “furaju“ izgled koji se, najblaže rečeno, ne uklapa u ambijent u kojem borave.

Ovu pojavu modna kreatorka i istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović pojašnjava činjenicom da današnje plaže sve više poprimaju prefiks “in“ mjesta u kontekstu svojih pratećih sadržaja barova, restorana, masaža i sl. koji diktiraju atraktivan outfit, koji se, međutim, nerijetko neprimjereno kontekstuira.

Neminovno, svjetlost sunca razotkriva razne nedostatke fizičkog izgleda, od tjelesnih do facijalnih, pa ponekad skaradno i smiješno izgledaju određene “dame“ koristeći neprimjeren make up na plaži. Želeći tako da prikriju izvjesne nedostatke, one ih, zapravo, ističu, skrećući pažnju upravo na taj dio lica koji je prenaglašen tzv. šminkanim korekturama. Dakle, nerijetko iz želje da nešto prikrijemo postižemo kontraefekat. S jedne strane, estetski i stilski ovaj fenomen zavređuje komentar, s druge strane zdravstveni, zaštitni aspekt je, po mom mišljenju, mnogo značajniji i njemu treba dati prioritet prilikom odlaska na plažu i izlaganja korisnim i štetnim sunčevim zračenjima”, rekla je Anastazija Miranović za Pobjedu.

 • sminka-na-plazi
 • Dodaje da smo nadalje, svjedoci i druge prateće pojave nošenja prenaglašenog asesoara, neprimjerenog plažnom ambijentu.

  “Previsoke potpetice, neadekvatne torbe, neusklađena odjeća, nakit… govore o kulturi odijevanja, kulturi življenja, određenoj dozi nesigurnosti, nedostatku samopouzdanja. Dakle, ovaj fenomen se može i treba posmatrati iz sociološkopsihološkog ugla”, smatra ona.

  Ističe da odlazak na plažu treba da predstavlja opuštajuće iskustvo, koje podrazumijeva relaksirano provedene trenutke, a u skladu sa tim primjerenu stilizaciju.

  “Nisu neophodni brendirani komadi, dovoljno je uskladiti boje, đezene kupaćihkostimasa pratećim aksesoarom torbom za plažu, obućom, šeširom, peškirom i sl. Naravno, prvenstveno zadovoljiti efekat funkcionalnosti, odnosno udobnosti. Lepršave tunike od prirodnih materijala, koje se brzo i lako suše, torbe od pruća s atraktivnim detaljima, lagani parei i sl. Maštovitost i kreativnost mogu podsticajno rezultirati upečatljivim izgledom i na primjeren način skrenuti pažnju“, objašnjava Miranović.

  Prenaglašeni detalji

  Mišljenja je da često atraktivnost, svjesno ili nesvjesno kompenziramo, praktikujemo prenaglašenim detaljima, s primjesama kiča i neadekvatnim stajlingom, prenosi kolektiv.me.

  “Sve to utiče da ponekad zaboravljamo da smo došli na plažu zbog plivanja, tj. kupanja i sunčanja, već to postaje sekundarni produkt, motiv, a primat preuzimaju ostali, prateći sadržaji, koji prvenstveno trebaju da upotpune relaksirajući, višesatni boravak na plaži. Ukoliko, ipak, ne možete bez šminke otići na plažu, onda preporučujem diskretnu, postojanu, vodootpornu dekorativnu kozmetiku koja bi podrazumijevala njegu, hidrataciju i prirodnost kolorita. Atraktivnost u tom smislu podržaće odgovarajući “shimmeri“, koji će svojim svjetlucavim, mineralnim česticama doprinijeti blistavom efektu”, savjetuje modna kreatorka.

 • sminka-na-plazi1
 • Na pitanje koji su to modni dodaci koji su aktuelni ove sezone, Miranović odgovara:

  Ova sezona ne donosi ništa radikalno novo u odnosu na prethodne u pogledu plažnog aksesoara. Novo je u ličnom odnosu, stavu u tom kontekstu koliko ćemo maštovito i atraktivno sebe odjenuti i osvježiti svoj plažni outfit u odnosu na prethodno ljeto. Preporučujem za odabir jednog detalja koji će vas izdvojiti iz prosječnog kolektiviteta i skrenuti pažnju u pozitivnom kontekstu. U tom smislu moj favorit je šešir. Osim što funkcionalno štiti od štetnih UVA i UVB sunčanih zračenja, vrlo upečatljivo može da obilježi osobu koja ga nosi i doprinese kompletnom stajlingu. Takođe, pamučni peškiri kružnog oblika, tzv. “roundie“ mogu, osim što atraktivno djeluju, poslužiti kao ogrtači i sl. Odlazak na plažu podrazumijeva određene aktivacije, kako fizičke, tako i one mentalne, u tom kontekstu predlažem čitanje kvalitetne, neopterećujuće literature”, kazala je ona. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,