Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šta je carski sindrom kod djeteta i kako se nositi sa ovim problemom?

Preuzmite sliku

Sve više djece pati od ovog sindroma… Šta je carski sindrom kod malog djeteta i šta treba učiniti da bi se spriječio?

Carski sindrom je potpuno novi koncept u psihologiji i sastoji se u tome da je djetetu sve dopušteno. To dovodi do činjenice da dijete počinje da preuzima vlast kod kuće. Svojim ponašanjem, zahtjevima i stavom teroriše svoje okruženje, piše Ženski magazin.

Carski sindrom kod djeteta: odakle dolazi? Ovaj poremećaj u ponašanju potiče od činjenice da roditelji nisu postavili granice kod djeteta, što rezultuje činjenicom da dijete ne zna šta smije da radi, a šta ne. Roditelji koji se ne mogu nositi sa ovom situacijom počinju da prave greške u obrazovanju, a čitav krug poroka postaje opaka situacija. Psihoterapeuti skreću pažnju na veoma važnu činjenicu. U modernom svijetu roditelji su veoma pod stresom i često rade kod kuće nakon posla. Osim toga, oni se kasno vraćaju svojoj djeci i žele da ih nagrade zadovoljavajući hirove bez razmišljanja o posljedicama.

“Da bi se ugušila krivica, oni kupuju sve što traže, a djeca nemaju priliku da uče o vrijednostima kao što su napor, očekivanje i ušteda.”

Teresa Pont Amenos psihoterapeut ohrabruje roditelje da se ne boje da kažu “ne” djeci: “Ima roditelja koji čak mole djecu da se zaustave jer ne mogu da se snađu, ali ako kažete svom djetetu “ne” , pokazaćete svoj stav prema njemu. Nikada ne zaboravite da ste mu otac ili majka, a ne prijatelj.”

Budite dosljedni

Ne plašite se postavljati granice i biti dosljedni u tome. Najgore što možete učiniti je podleći plaču djeteta. Kada jednom vidi da to radi, ono će koristiti svaki put.

Ne udarajte i ne vičite na dijete

Vičući i podizanjem ruke na dijete nećete postići ništa dobro. Ništa ne degradira dijete kao udarac. Vaš vapaj pokazuje da je upotreba agresije prihvatljiva i da će tokom vremena dijete primijeniti iste metode na vas. Želite li to?

Koristite nagrade i pohvale

Dijete prima jasne i jednostavne poruke. Način nagrade i pohvale je odličan način da se neke stvari objasne djetetu. Međutim, zapamtite da nagrade ne treba da budu materijalne, bar ne svaki put. Sladoled, odlazak u kino, pečenje vašeg omiljenog kolača – sigurno će cijela porodica imati koristi.

Nađite vremena za dijete

U današnjem svijetu sve više i više roditelja jednostavno nemaju vremena za svoju djecu. Nađite vremena, razgovarajte o tome kako je provelo vrijeme u vrtiću, šta voli da radi. Zapamtite da je dečiji krik često poziv za pomoć. Ne potcjenjujte ovo.

Pokažite da razumijete emocije djeteta

Zabilježite emocije djeteta, njegov plač, tugu, ogorčenje. Ne budite ravnodušni prema njima. Umjesto da još jednom podučite dijete, pažljivo ga posmatrajte. Garantujemo vam da će vam to otkriti, i pokazati vašem djetetu da ono uvijek može računati na vas. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,