Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rivalstvo među braćom: Kako spriječiti osjećaj ljubomore kod vaše djece

Preuzmite sliku

Kad je ljubomora u pitanju, nova istraživanja pokazuju kako rješenje ne leži čak ni u jednakom ponašanju prema svoj djeci, već u ponašanju koje je prilagođeno svakom djetetu   

Zaista je lijepo u kući imati još jednog saveznika i prijatelja za igru, no rijetko koje dijete nije osjetilo ljubomoru prema bratu ili sestri, pogotovo ako je steklo dojam da drugom djetetu roditelji pridaju više pažnje.

Ljubomorni ispadi zaista su česti, pogotovo kod male djece, a dužnost roditelja je da se pobrinu za osjećaje i nesigurnosti svoje djece.

Nažalost, roditelji često znaju zaista biti popustljiviji prema jednom djetetu, pogotovo ako je preživjelo neku bolest ili ako osjećaju da je “manje snalažljivo”, no takvo ponašanje treba srezati odmah na početku te se ponašati fer prema svoj djeci u obitelji.

Kad je ljubomora u pitanju, nova istraživanja pokazuju kako rješenje ne leži čak ni u jednakom ponašanju prema svoj djeci, već u ponašanju koje je prilagođeno svakom djetetu.

To znači da ne morate davati jednaku količinu hrane djetetu koje je jako gladno i onome koje trenutno ne osjeća glad, ili kupovati još jedne nove patike djetetu koje bi više veselio upis na plivanje, samo zato što je nove patike dobio i njegov brat.

Također, nemojte djeci stalno govoriti “tebe i tvog brata volim jednako”, već svakom djetetu objasnite kako je jedinstveno i kako je vrlo važan član vaše obitelji.

To će pomoći djeci da dobiju samopouzdanje i osjećaj vrijednosti te prestanu biti ljubomorni na braću i sestre. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,