Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Razlozi za posjetu magičnom Sjevernom Kipru (FOTO)

Preuzmite sliku

Da ne zamaramo previše historijom, recimo samo, kako se iz historijskih i političkih razloga sjeverni dio otoka Kipra naziva turskim, a južni dio – grčkim.

Ipak, nekih nemira se ne treba bojati, a ako želite potpuni mir i odmor, svakako radije preporučujemo odlazak na sjeverni, turski dio.

Kako bismo objasnili zašto, nabrojali smo nekoliko razloga, pa ako vam se čine dovoljno dobrim, kupite kartu i krenite u avanturu, piše Dnevnik.hr!

Usputno stajanje u Turskoj
Sjeverni Kipar nije još uvijek, barem od velike većine, prepoznat kao država. To ukratko znači da turisti koji dolaze na kiparski sjeverni aerodrom u Ercanu, moraju zastati u Turskoj. Neki taj put iskoriste za par dana Istanbula, što uopće nije loša opcija, jer na ovaj način ubijete dvije muhe jednim udarcem.

Vole djecu
Oni koji su posjetili sjeverni dio otoka, posebno hvale odnos prema djeci. Osoblje u hotelima, ljudi na ulicama, konobari u restoranima – niko nema ništa protiv razigranih trogodišnjaka koji trče uokolo. Čini se kako je ovo stvar kulture, jer bolnice i škole ovdje izgledaju kao da su izašle iz bajke. Čak i u avionu, a za primjer uzimamo Turkish Airlines, osoblje se obraća s „dame, gospodo i draga djeco“. Dakle, ukoliko imate malo dijete, čini se kako dolaskom u ovaj kraj ne možete pogriješiti.

Napušteni grad
U gradu Famagusti, naići ćete na predgrađe Varosha. Nekad je ovo bio jedan od popularnijih odmarališta u Evropi, u njemu su ljetovali i Elizabeth Taylor i Richard Burton, no početkom sedamdesetih je napušten, s obzirom da se nalazi tačno u graničnom području. Danas resort izgleda kao grad duhova, ali bez obzira na sve dobro ga je vidjeti jer u njemu se osjećate kao da ste zakoračili u prošlost.

Netaknute plaže
Zbog političkih razloga, obala Sjevernog Kipra i dan danas je netaknuta te nije zatrpana hotelima i resortima kao mnoge druge evropske zemlje. Tako da, ukoliko tražite mjesto na plaži, straha nema, jer ovdje kad stavite peškir kilometrima uokolo nećete naići na nikoga. Mediteran kakav je bio nekad? Možda, možda…

Kornjače
Ako dođete u pravo vrijeme (razdoblje od maja do septembra) možete sresti lokalne morske kornjače kako koračaju pješčanim plažama. To je svakako prizor za pamćenje, a ukoliko sa sobom vodite djecu, bit ćete otac ili majka mjeseca, jer zamislite samo kad se nasljednici u školi počnu hvaliti kako su se igrali ili plivali s morskim kornjačama.

Ruševine
Ostaci iz nekih davnih vremena svugdje su oko vas – od starih rimskih mozaika, pa sve do srušenih crkava. Naravno, tu su i mnogi započeti ali nikad dovršeni objekti, kao kuće, bolnice i hoteli, pa su svi oni danas podsjetnik jednog vremena u kojem je nešto definitivno pošlo po zlu.

Golf
Ipak, na Sjevernom Kipru pronaći ćete i što će se svidjeti onima dubokog džepa. Radi se o Korineum Golf i Beach Resortu, mjestu gdje ćete odigrati golf možda u najpitoresknijem okruženju na svijetu. Naravno, golf igralište prati i privatna plaža, jednako kao i izvrsni restoran.

Magarci…
Kad je sedamdesetih sve na otoku krenulo naopako, za lokalne magarce prestalo je biti ikog briga. Rezultat – broj magaraca se praktično udvostručio i danas lutaju netaknutom prirodom. Unajmite auto, zastanite kraj jednog i ponudite ga mrkvom, jer ovi magarci zbilja nisu sramežljivi.

Mačke
Na Kipru živi više mačaka nego ljudi. Najstariji trag ovih svojeglavih životinja na otoku star je više od 4.000 godina, pa tako da ako volite mačke, ovdje ćete biti u jako dobrom društvu.

Idealna klima
Ljeta su vruća, ali ako odete u bilo koje godišnje doba osim zime (koja je također ugodna), dobre su šanse kako ćete se okupati u moru, jer je živa u termometru ovdje stalno iznad 20 stepeni. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: