Petak, 19. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Puštanje prirodne boje: Kako najbolje uraditi ovakvu promjenu

Kada želite da se vratite u staru boju kose, dobro znate da proces nije ni malo lak.

Bilo da više ne želite da imate pramenove ili želite da prestanete da se farbate kako bi vam kosa u potpunosti bila prirodno sijeda, promjena nekad može da bude vrlo teška za održavanje jer je ipak kosa dio nas koji želimo da izgleda najbolje moguće u svakom trenutku. Ipak, na našu sreću postoji veliki broj načina da u tome uspijemo bez ikakvih problema.

Pitali smo profesionalne frizere da nam daju nekoliko savjeta, a ovo su njihovi odgovori…

Ako iz svijetle prelazimo u tamnu

Prvo isijecite suhe krajeve, jer će u suprotnom pokupiti previše boje, a što rezultuje ružnim efektom koji podsjeća na mastilo. Najbolji način da uradite ovaj prelaz jeste da slojevito nanesete topliju nijansu (tamniju žutu ili narandžastu) prije nego što se ofarbate u tamnu nijansu preko toga. Da biste održavali boju i sjaj, jednom sedmično radite preliv, piše Ženski Magazin.

Ako prelazite iz tamne u svijetlu

Da biste prešli u plavu nijansu brzo, najbolji način da u tome uspijete je da na svakih sedmicu dana izvlačite pramenove. Ako vam vrijeme nije bitno (što je preporučljivo zbog oštećenja), onda sačekajte nekoliko mjeseci da vam kosa poraste, pa dodajte pramenove, sve dok ne kosa ne postane dovoljno svijetla koliko ste htjeli. Između koristite šampone za plavim ili ljubičastim pigmentima – ljubičasti je najbolji za svijetlo plave nijanse, plavi za toplije, med-plave nijanse.

Ako ne želite više da radite pramenove

Kombinacija tamnih pramenova i preliv u malo tamnijoj nijansi bi trebalo da urade dobar posao kada se kombinuju. Ako su pramenovi u skoro istoj nijansi kao prirodna boja kose, ponekad je dovoljan i samo preliv.

Ako ne želite više pastelne nijanse ili vrlo svijetlu boju

Prvo treba da skinete svu boju sa kose prije nego što počnete sa nanošenjem druge. Ako želite tamniju boju – pogledajte prvu stavku koja će vam objasniti kako je najbolje da to uradite. Takođe treba da pazite na oštećenja, jer je kosa u ovom stadijumu vrlo osjetljiva i sigurno će joj biti potrebni tretmani za hidrataciju i sjaj.

Ako puštate prirodne sijede

Iako mnoge žene, nakon što se odluče na ovaj korak, ipak žele da se vrate na staro i farbanje, najbolji način da ovo uradite je da dodate tamne pramenove (“lowlights”) koje će umanjiti razliku između farbane kose i prirodnog korijena. Tokom tog vremena, pokušajte da mijenjate razdeljak jer nije svuda količina sijedih dlaka ista. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,