Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Psiholozi: Pet znakova koji otkrivaju da će vaš partner biti odličan otac

Preuzmite sliku

Neki muškarci su odlični partneri, ali pitanje je mogu li također jednoga dana biti odlični očevi.

Kako objašnjavaju psiholozi, mnoge žene ne znaju odgovor na ovo pitanje sve dok u porodicu ne dođe mala beba. Ipak, dodaju kako postoje određeni znakovi koji mogu ukazivati na to da će vaš partner biti dobar otac. Evo o kojim se znakovima radi.

Strpljiv je

Psiholozi objašnjavaju kako je strpljenje jedna od najvažnijih vrlina svakog čovjeka, kako u njegovom svakodnevnom životu, tako i jednoga dana kada postanemo roditelji. Djeca su često temperamenta i sklona testiraju granica pa će tako muškarac koji je strpljiv imati mnogo veće šanse da bude odličan otac i moći će se lakše povezati s djetetom, piše Index.

Spreman je slušati

Ako je vaš partner sklon slušanju i ne ignoriše vas kada mu se povjeravate, psiholozi tvrde kako je to jedan od glavnih pokazatelja da će se odlično snaći u ulozi oca. Naime, otac koji je uvijek spreman saslušati svoje dijete, bez obzira na to o čemu se radilo, pokazuje da mu je stalo do djetetovih osjećaja i poštuje njegovo mišljenje. Sve to, objašnjavaju psiholozi, produbljuje odnos roditelja i djeteta.

Ne bježi od obaveza

U slučaju da vaš partner ima naviku neprestano bježati, odnosno izbjegavati svoje obaveze ili ih prečesto odgađati, to bi mogao biti znak da će se teško snaći u roditeljskoj ulozi. Naime, odličan otac je onaj otac koji ne bježi od svojih obaveza već se spremno uhvati u koštac s njima te tako predstavlja dobar primjer svojim potomcima.

Pažljiv je

Ako je vaš partner prema vama uvijek pažljiv, obraća pažnju na najmanje moguće sitnice i zna kako vas oraspoložiti kada se osjećate loše, to znači da će istu tu pažnju najvjerojatnije pokazivati i kada jednom dobije dijete. Kako tvrde stručnjaci, upravo je pažljivost jedna od glavnih vrlina dobrog roditelja pa samim time i dobrog tate.

Nema problema s komunikacijom

Dobra i iskrena komunikacija temelj su svakog odnosa, kako partnerskog, jednako tako i odnosa roditelj-dijete. Partner koji bježi od bilo kakve komunikacije i nije sklon dogovorima ili kompromisima teško će biti dobar otac, naročito kada bude riječ o donošenju nekih ozbiljnijih odluka koje se tiču djeteta. Osim toga, otac koji zna komunicirati svome će djetetu uvijek biti oslonac, podrška i pomoć, nešto što svakom mališanu treba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,