Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Psihologinja otkrila četiri najčešća razloga zbog kojih ljubavne veze ne uspijevaju

Preuzmite sliku

Psihologinja Annie Tanasugarn otkrila je četiri najčešća razloga zbog kojih ljubavne veze ne uspijevaju.

1. Prijezir

“Prijezir je možda najveći pokazatelj neuspjeha veze. Mnogo puta prijezir je neverbalan i izražava se kroz ruganje i govor tijela, npr. podsmjehivanjem i kolutanjem očima”, kaže  za Psychology Today.

Osim toga, prijezir se također može vidjeti kroz sarkazam, primjedbe ili odbacivanje.

 • “Kada se osjećaj prijezira uvuče u vašu vezu, može se činiti kao da je vaš partner protiv vas ili kao da neprestano ‘hodate po jajima’ oko njega”, dodaje psihologinja.

  2. Nedostatak povjerenja

  Povjerenje je povezano s osnovnom potrebom za sigurnošću i dosljednošću u romantičnim odnosima.

  “Problemi s povjerenjem mogu se u vezi pokazati kao ljubomora, kontrola, manipulacija, nerealna očekivanja i emocionalna ili fizička nevjera”, ističe Tanasugarn.

  3. Problemi u komunikaciji

  Zdrava komunikacija uključuje aktivno slušanje, razmišljanje i empatiju. Ako su u vezi prisutni problemi u komunikaciji, to može uključivati ometanje, međusobno pregovaranje i opći osjećaj emocionalne nepovezanosti, tvrdi psihologinja.

 • 4. Nedostatak ulaganja truda

  “Jedan od najvećih pokazatelja završetka veze je kada jedan ili oba partnera nemaju predanosti ili su u vezi kako bi spriječili da budu sami. Kada se partner prestane truditi ili postane emocionalno nepovezan, to je znak da veza možda nije održiva. Iako nijedna veza nije savršena, važno je da dobre strane nadmaše one loše kako bi odnos bio zdrav i uspješan”, zaključila je psihologinja. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,