Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prepoznajte ih na vrijeme: Najčešći razlozi zašto se nokti listaju i pucaju

Preuzmite sliku

Previše vlage ili dugotrajno izlaganje vlazi uzrokuje da nokat pokupi svu vodu i postane mokar. Krajnji rezultat je mekan i lomljiv nokat koji je podložan oštećenjima, objašnjava dr. Peters

Ako vam se nokti previše listaju razlog bi mogla biti vaša prehrana, kriva manikura ili problem koji se događa u vašem organizmu.

– Ako ste probali mnogo različitih načina da biste poboljšali izgled i kvalitetu nokta i ako vam ništa nije pomoglo onda biste trebali otići kod ljekara ili dermatologa. Oni bi vam mogli uzeti i dio nokta i poslati ga na mikroskopski pregled kako bi stekao bolju predodžbu o tome šta se događa – govori dermatologinja Shirin Peters.

Ovo su najčešći razlozi zašto vam se nokti listaju i zašto su loši:

1. Ruke su vam često mokre

– Najčešći uzrok je često pranje i sušenje ruku. To se često događa frizerima i čistačicama jer su njihove ruke stalno izložene pranju i sušenju – kaže dermatologica Blair Murphy-Rose.

Nokti vam se mogu i listati ako previše vremena provodite na vrućim ili vlažnim mjestima, prenosi 24sata.hr.

– Previše vlage ili dugotrajno izlaganje vlazi uzrokuje da nokat pokupi svu vodu i postane mokar. Krajnji rezultat je mekan i lomljiv nokat koji je podložan oštećenjima – objašnjava dr. Peters.

Kako se to ne bi dogodilo, dr. Peters preporučuje nošenje rukavica prilikom pranja posuđa, temeljito sušenje ruku i noktiju nakon pranja te redovno nanošenje kreme za ruke koja sadrži vitamin E za nadoknađivanje izgubljene vlage.

2. Previše turpijanja

– Baš kao što nokti prepuni vlage mogu biti skloni listanju i lomljenju, tako će i nokti koje previše turpijate biti slabi, tanki i lomljivi – dodaje.

– Prekomjerna suhoća uzrokuje lomljenje nokta pa manje traume lako oštećuju nokat. Čak i mala nezgoda može jako oštetiti nokat – objašnjava ona.

Svakako upotrijebite bogatu hidratantnu kremu ili ulje za nokte nakon turpijanja noktiju kako se ne bi isušivali, predlaže dr. Rose.

3. Previše hemikalija u proizvodima koje koristite

Određene hemikalije (poput onih za gelove ili akril) i sastojci koji se nalaze u svemu, od sapuna za ruke i sredstava za dezinfekciju do deterdženta za pranje veša, mogu isušiti nokte i učiniti ih sklonima listanju.

Potražite proizvode s oznakom ‘hipoalergenski’ jer oni obično sadrže blaža ili prirodna hemijska sredstva.

4. Grickanje noktiju

Ako grizete nokte ili otvarate razne stvari poput limenki s noktima koji su sami po sebi ‘uništeni’ također može uzrokovati listanje. Osim toga, pripazite što radite s noktima jer ovakve, iako mislite bezazlene aktivnosti, mogu dovesti do pucanja noktiju.

– Naši nokti izrađeni su od mnogih slojeva ćelija. Veza između jedne stanice i drugih susjednih ćelija može biti ugrožena jer se veze između njih popuštaju. To se događa kada se nokat ljušti. Adhezija stanica-stanica se raspada i slojevi se odvajaju – pojašnjava dermatologica Rose.

Kako bi se spriječilo da se razdvajanje dogodi, dr. Rose preporučuje primjenu ojačivača za nokte. Osim toga, također preporučuje upotrebu  nježnog odstranjivača laka za nokte bez acetona.

5. Nedostatak hranjivih sastojaka 

– Listanje noktiju povezano je s niskim udjelom kalcija, kao i s nedostatkom željeza, vitamina D i vitamina B poput biotina. Svi ovi vitamini pomažu da keratin, od čega su nokti stvoreni, ojača – kaže dr. Peters.

Dobro uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem i nemasnim proteinima dobra je za rješavanje prehrambenih nedostataka, no možda biste trebali pitati svog liječnika da li biste mogli imati koristi od uzimanja određenih dodataka.

6. Možda imate problema sa štitnjačom

Iako tipični znakovi poremećaja štitnjače uključuju promjene težine, tjeskobu, umor i moždanu maglu, listanje noktiju također može biti znak da biste trebali provjeriti vrijednosti štitnjače.

7. Imate gljivičnu infekciju

– Gljivična infekcija nokta mogu uzrokovati nekoliko različitih vrsta distrofije noktiju, uključujući listanje noktiju – kaže dr. Rose.

Također može doći do zadebljanja noktiju i bijele ili žuto-smeđe promjene boje, kažu stručnjaci iz klinike Mayo.

Ako mislite da imate gljivičnu infekciju, zakažite sastanak sa svojim dermatologom. Vaš ljekar potvrditi će vam imate li infekciju te ako imate prepisati će vam protugljivične lijekove koji pomažu zacjeljivanju nokta, piše Msn(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,