Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poznati bh. food bloger: Nije teško zdravo se hraniti!

Preuzmite sliku

Ako nemate ideju šta danas kuhati, i u potrazi ste za nesvakidašnjim receptima slatkih i slanih jela posjetite food blog Hajrudina Šišića.

Zeničanin Hajrudin Šišić, budući doktor stomatologije i poznati food bloger u Bosni i Hercegovini, već tri godine oduševljava svoje pratioce.

Na društvenim mrežama poznatiji kao Harry Cooper, svakodnevno privlači sve veću pozornost svojim kulinarskim umijećem. U moru blogova Hajrudinov se posebno ističe, detaljni opisi svakog koraka pri kuhanju i živopisne fotografije jela su ono što najviše privlači njegove pratioce.

  • Cijeli intervju sa Hajrudinom možete pročitati u nastavku:

    Za početak, zašto Harry Cooper?

    Kad sam pravio Instagram htio sam imati username koji će biti zanimljiv osobama širom svijeta. Nema prevelike simbolike iza imena, u tom trenutku mi se svidjelo, a sad je već navika.

    Kad si započeo pisanje bloga, da li je prvo bio blog ili instagram?

    Prvo je bio Instagram, privatni s ponekom fotografijom hrane. Onda je počelo da stiže svakim danom sve više upita za receptima, odlučio sam da napravim blog gdje bih mogao sve svoje recepte napisati i dijeliti sa prijateljima.

  • Trenutno je tvoj foodblog jedan od najpopularnijih u regionu, možeš li otkriti kako je sve počelo?

    Spontano, od malih nogu je ljubav prema kuhinji i fotografiji, pa tako i prva objava na Instagramu, evo recept za receptom dovelo je do ozbiljnog hobija.

    Koja je tajna tvog uspjeha?

    Nema tajne, samo mnogo truda. Ponajviše učenja o kulinarstvu, fotografiji pa i društvenim mrežama. Naravno uz mnogo truda mora biti i sreće. Neopisivo sam sretan kad pročitam poruke podrške na Instagramu. Motivacija za svaki naredni dan.

  • Da li si strast prema kuhanju naslijedio od nekog iz porodice?

    Da, od mame. Uvijek mi je bilo zanimljivo kako se od brašna, vode i kvasca može napraviti tako ukusno pecivo. Pa tako sam i ja pokušavao napraviti nešto slično. Nije bilo uvijek ukusno, ali mnogo sam naučio “u hodu”.

    Jesi li kao dijete sanjao da postaneš slavni kuhar?

    Kad bi me pitali „Šta želiš biti kad porasteš?“ – uvijek sam odgovarao – kuhar! Uvijek se trudim da to ima neki “healthy twist”. Previše je “junk food” oko nas, pa pokušavam objasniti da se hraniti zdravo i nije tako teško.

  • Kulinarstvo i stomatologija, kako je došlo do tog spoja?

    Uz kulinarstvo mi je uvijek bio zanimljiv i ljudski organizam. Kako to sve fukcioniše? Kroz osnovnu i srednju školu sam se više zainteresovao za stomatologiju, jer baš kao i kulinarstvo ima komponentu manuelnog rada, te skoro uvijek usrećimo ljude sa rezultatom rada.

    Koliko vremena je potrebno da nastane jedan post za instagram i blog?

    Otprilike 4-5 sati. Od samog planiranja, kuhanja, dekoracije, fotografije, editovanja fotografije, pisanja recepta i na kraju objava recepta i fotografije. Zvuči mnogo, ali nije teško jer ne radim što moram, nego što volim. Najljepši dio svega jeste što nemam fiksno radno vrijeme, mogu sve to prilagoditi svojim obavezama taj dan.

  • Šta misliš da li se isplati biti foodbloger u BiH, da li zarađuješ od bloga?

    Kao food blogger se može pristojno živjeti, ako se odlučiš da ti to bude jedini poziv onda imaš svaki dan da se posvetiš tome. S obzirom da imam mnogo obaveza na fakultetu, nisam u mogućnosti da svaki dan objavim nešto zanimljivo, ali svakako dovoljno zarađujem da mogu sebi priuštiti što svaka mlada osoba želi, od putovanja pa do opreme za fotoaparat ili smartphone.

    Da li ti se dešavalo da te na ulici prepoznaju i prilaze nepoznati ljudi, šta misliš o tome?

    Naravno i uvijek sam podjednako uzbuđen! Većinom s tim osobama ostanem u kontaktu pa to pređe u pravo prijateljstvo.

  • Šta misliš možemo li svi kuhati jednako dobro, ili je za to ipak potrebna doza strasti i talenta?

    Treba talent i spretnost, ali 95% je vježba. Mislim da je talent ono što te privuče kuhinji, ostalo je istrajnost u učenju o kuhanju i samo kuhanje. Iako neka jela djeluju stašno komplikovana, realizacija zaista nije teška.

    Koja su tvoja dosadašnja postignuća na koja si najviše ponosan?

    Ne mogu izdvojiti jedan trenutak, nekako cijelo ovo putovanje sa food blogom je moj ponos. Izdvojiti ću ipak vikend krajem novembra prošle godine, kada sam u Salzburgu predstavljao Bosnu i Hercegovinu na food festivalu sa sirnicom. Bilo je preko 100 food bloggera i svi su probali sirnicu, mislim da je to uspjeh!

  • Koji je naredni korak, da li možda planiraš knjigu recepata prema blogu Harry Coopers Cookbook?

    To je svakako jedan od ciljeva, mislim da nešto printano ipak nosi veću vrijednost nego online. Cilj je da kroz cijeli život kuham i fotografišem, zbog toga i zdrava ishrana i studiranje medicinske nauke.

    Koji je tvoj najveći san, i gdje se vidiš za deset godina?

    Najveći san? Kuća na jugu Italije sa ogromnom kuhinjom, lijepo vrijeme i pripremanje tjestenine. Za deset godina se definitivno vidim u kuhinji i studiju, to je nešto što ću voljeti cijeli život.

  • Ima li još nešto što sam te trebala upitati ili što bi želio reći?

    Hmmm, mislim da je ovo najzanimljiviji intervju dosad. Prešli smo sve teme vezane za blog i moj život. Htio bih dodati samo da uvijek treba biti istrajan u svojim ciljevima. Sredina u kojoj živimo može biti ograničavajući faktor ponekad, ali svakako da ima mnogo prostora za uspjeh i u BiH.

    (Za Tuzlanski.ba | Lejla Talić)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje