Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Postao je otac prvi put sa 73, drugi put sa 76 godina

Preuzmite sliku

Donald Trelford vjerovatno je najstariji otac u Velikoj Britaniji. Prvo dijete sa svojom suprugom dobio je kada mu je bilo 73, a drugo kada je imao 76. godina. Kako se čovjek njegovih godina nosi sa obavezama oko dva mala djeteta?

 • otac-sa-73-godine
 • Moja supruga Claire (52) i ja prije četiri godine odlučili smo da imamo djecu. Malo smo se dvoumili, s obzirom na naše godine. Bilo nas je strah da bi beba mogla da ima neke anomalije, ali oba naša djeteta su rođena zdrava i prelijepa.

  Kada je Claire bila trudna sa Poppy, doktori su nas upozorili da, zbog njneog zdravstvanog stanja, moja supruga možda neće preživjeti porođaj. Ipak, sve je bilo u redu. Poppy je rođena carskim rezom i bila je prelijepa. Prvih nekoliko sati koje sam proveo sa kćerkom bili su tako nerealni i savršeni. Prije nego što smo napustili bolnicu sa našom djevojčicom, morali smo da popunimo neke formulare. Iz administracije nam nisu vjerovali da sam ja otac kada su vidjeli moj datum rođenja, pa sam morao da pokažem pasoš.

  Briga o dva mala djeteta nije ni malo laka. Dvoje djece zahtijevaju mnogo pažnje. Nekoliko mjeseci Poppy je spavala je sa nama u krevetu. Bilo je potrebno mnogo truda da objasnimo Benu da to što on spava u svom krevetu ne znači da njega manje volimo. Tu je i hranjenje tokom noći, mijenjanje pelena, plakanje i jako malo sna.

  Briga o dva mala djeteta je i fizički zahtjevna. Toliko da moram da vježbam svakog dana. Idem u šetnju i vozim kućni bicikl, da razmrdam svoje mišiće. Na kraju, klinci mogu da budu teški, ali i kolica, sve one stvari koje treba da ponesemo… Kada krećemo na put, nosimo toliko stvari da ne možemo ni sve da ih spakujemo. Mnogo igračaka, benkica, pelena… Putovanje sa djecom definitivno nije jednostavna stvar.

  Roditeljstvo nije lako, stresno je i naporno, ali to je ništa kada sa druge strane pogledate šta vam donosi. Moja djeca meni uvijek izmame osmijeh na lice. Njihova bezuslovna ljubav, radost kada tvoje dijete napravi prvi korak…to ne može da se opiše.

 • otac-sa-73-godine2
 • Takođe, svjestan sam da me neće upoznati i da će me slabo pamtiti. Zbog mojih godina. Ja neću moći uvijek da budem tu za njih. Znam da će to biti trauma za njih. Mnogi kažu da nam roditeljstvo nije trebalo u ovim godinama. Ali znam i očeve koji su umrli sa 50 godina. Ja nisam mogao da ostavim svoju suprugu bez potomstva. Nisam imao pravo da joj to uskratim.

  Zanimljivo je da je Ben rođen 2011, a moj otac 1911. godine. Poppy je rođena 2014, a moja majka 1914. godine.

  Ne kajem se. Priznajem da može da bude jako čudno biti tako star i pritom biti otac. Često kažem sebi da je moj novi početak na mom samom kraju. Nadam se samo da će moji nasljednici jednog dana biti sretni i da će moći da kažu da su se dobro zabavljali u životu kao i njihov stari.

  (zena.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje