Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako izgleda “luksuzni” stan od samo 10 kvadrata?

Preuzmite sliku

Jedna od posebnosti ovih stanova je i odvojena tuš-kabina od toaleta, pa ih mnogi nazivaju luksuznim smještajem. Stan ima i priključak za mašinu za veš.

Život u malom prostoru česta je pojava u Tokiju, u kojem živi gotovo 14 miliona ljudi, no pronaći dobro projektirane i sićušne stanove u novogradnji prava je rijetkost. Baš su zato u Zemlji Izlazećeg sunca u posljednje vrijeme iznimno popularni stanovi Ququri.

Prije svega treba istaknuti da se ono što mi smatramo malim stanom u Japanu smatra prostranim mjestom za život. Japanski minijaturi stanovi znaju se prostirati na tek pet do deset kvadratnih metara, a opet obuhvatati sve potrebne stvari za normalan život, prenosi punkufer.hr.

Dobar primjer za to su stanovi Ququri u Tokiju, koji su popularni među samcima u dvadesetim i tridesetim godinama života. Raspoređeni su u nekoliko različitih stambenih zgrada, a obično su smješteni uz prometne četvrti poput Shinjukua, Shibuye, Ebisua i Nakamegura.

Jedna od posebnosti tih stanova je i odvojena tuš-kabina od toaleta, pa ih mnogi nazivaju luksuznim smještajem. Stan ima i priključak za mašinu za veš. Opremljen je pločom za kuhanje i sudoperom te pruža multifunkcionalni prostor s loftom koji možete pretvoriti u spavaću i dnevnu sobu, kancelariju ili mjesto za opuštanje.

Mjesečni najam u tim sićušnim stanovima iznosi od 330 do 530 eura, a internet je besplatan za sve.

U jednu takvu zgradu s luksuznim sićušnim stanovima u Tokiju zavirio je Norm Nakamura s kanala Tokyo Lens na YouTubeu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,