Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet savjeta kako olakšati putovanje na odmor

Preuzmite sliku

Ljeto nam se polako vraća, temperature su sve više i dani sve duži, a ovih pet stvari pomoći će vam da vaš put prema željenoj destinaciji prođe što bezbolnije i bez stresa.

Što sve valja provjeriti na automobilu prije polaska na putovanje? Kada je najbolje krenuti i kojih se smjernica treba držati? Ovih deset savjeta pomoći će vam u tome…

1.
Prije polaska na duže putovanje treba provjeriti ispravnost vozila, odnosno ispravnost svjetlosnih uređaja (svjetla, pokazivači smjera), provjeriti nivo ulja u motoru te stanje i pritisak guma. Ne smije se zaboraviti ni rashladna tečnost, odnosno njena količina, kao i količina tečnosti za pranje vjetrobranskog stakla. Takođe, ako su metlice brisača istrošene, treba ih promijeniti. Provjerite je li sva obvezna oprema, poput trougla, reflektirajućega prsluka… u automobilu.

2.
Jako je bitno izjegnuti polazak na put u vrijeme najvećih prometnih gužvi – čitaj vikenda. Znači, petak popodne, subota ujutro i nedjelja popodne najudarniji su dani u sedmici kada su gužve, posebno u ljetnim mjesecima – ogromne. Važno je odabrati pravi ‘tajming’ polaska, kao i pravovremeno se informisati o stanju na cestama, alternativnim pravcima i vremenskim prilikama. Takođe, savjetujemo putovanje noću ili u ranim jutarnjim satima zbog vrućine tokom ljeta. Usto, na put obavezno trebate kretati odmorni, odnosno ne poslije radnoga vremena.

3.
Ponesite osvježavajuća pića, koristite sigurnosne pojaseve na svim sjedištima u vozilu i pobrinite se za pravilan smještaj djece u automobilu. Također nemojte konzumirati alkoholna pića i poštujte prometne propise i znakove. Brzinu vozila valja prilagoditi i stanju i uslovima na cesti, a posebno pripaziti na stanje ceste nakon prve kiše poslije dužega sunčanog razdoblja, jer tada ceste znaju biti vrlo opasne.

4.
Za vožnje izvan naselja ili na autocesti valja obratiti pažnju na držanje dovoljnoga razmaka u odnosu na vozilo koje se nalazi ispred. Takođe, prilikom vožnje autocestom valja poštovati signalizirana ograničenja, a najbitnije je držati se u desnoj prometnoj traci i lijevu koristiti isključivo za preticanje, nipošto se  ne smije voziti u suprotnom smjeru, kao ni  parkirati auto na autocesti, odnosno ne izvoditi radnje koje dovode u opasnost ostale učesnike u saobraćaju.

5.
Bez obzira na gužvu nikada nemojte ulaziti u rizična preticanja, jer ugrožavanje svojih i tuđih života nije vrijedno nijednog minuta dolaska prije. Osjetite li da vas savladava umor, slabost ili nervoza, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite. Tako ćete isključiti svaku mogućnost saobraćajne nesreće. Pomno valja pratiti radijske programe koji daju razne informacije u saobraćaju, a ako ipak učestvujete u saobraćajnoj nesreći, najbitnije je osigurati mjesto nesreće kako bi se otklonile nove opasnosti, te žurno obavijestiti policiju.

Ako se pridržavate ovih pet savjeta vaše će putovanje na more ili prema željenoj destinaciji biti bezbrižnije, sigurnije i opuštenije, a što je najbitnije – bez stresa i dodatnih troškova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,