Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet predmeta koje držimo na pogrešnom mjestu u kući

Preuzmite sliku

Često zanemarujemo pravila o čuvanju određenih predmeta u svom stanu. Pogledajte kako možemo da sprečimo njihovo propadanje, tj. da im očuvamo kvalitet.

1. Fotografije

Vlažni podrum, garaža ili tavan nisu dobro mjesto za čuvanje ovakvih uspomena. Najpoželjnije je spremiti ih u prikladne foto-albume i držati ih na hladnom, suhom i tamnom mjestu.

2. Lijekovi

Ako ste i vi među onima koji lijekove drže u kupatilu, riješite se te navike. Naime, prema smjernicama Američke nacionalne medicinske biblioteke, upravo je kupatilo najgore mjesto za njihovo čuvanje zbog velike količine vlage i toplote koja se stvara na tom mjestu. Radije birajte tamnija, hladnija i manje vlažna mjesta. Nakon otvaranja bočice s lijekovima uvijek iz nje odstranite vatu koja na sebe može da nakupi vlagu iz prostora i tako štetno djeluje na lijek. Takođe uvijek obratite pažnju na preporuke o tome pri kojoj temperaturi treba čuvati lijekove.

3. Važni dokumenti

Najčešće su raštrkani na nekoliko različitih strana, u raznim fiokama ili kutijama. Stručnjaci preporučuju da važne lične dokumente držimo na jednom mjestu u sigurnosnoj kutiji kako bismo lako mogli da ih iznesemo iz kuće u slučaju nezgoda poput požara ili poplava. Isto važi za medicinske nalaze, dokumente o osiguranju i slične stvari koje su vam iz bilo kojeg razloga neophodne za život.

4. Industrijski umaci

Na mnogima piše da ih nakon otvaranja treba čuvati u frižideru, ali često se toga na pridržavamo. Kako biste spriječili nastanak i razvoj štetnih mikroorganizama, obavezno ih ostavljajte u frižideru. Isto možete napraviti i s onim industrijskim umacima na kojima je naznačeno da ne treba da stoje u frižideru jer je dokazano da će tako duže zadržati svoj originalni ukus.

5. Pšenično brašno

Većina nas ne vadi brašno iz originalnog papirnog pakovanja nego ga takvog odmah odlaže u kuhinjske ormariće. Stručnjaci kažu da ćemo produžiti rok trajanja brašna ako ga nakon kupovine premjestimo u staklenu posudu ili bilo koju posudu koja ne propušta vazduh. Tako ćemo spriječiti stvaranje kuhinjskih moljaca, crva i drugih insekata koji se ponekad znaju izleći u brašnu. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,