Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pet najvećih grešaka zbog kojih vaš životni prostor može da izgleda staromodno

Preuzmite sliku

Sređivanje životnog prostora nikada nije loša ideja, ali kada je riječ o njegovom opremanju novim namještajem i dekoracijama – moguće je da se dogode greške zbog kojih će “finalni rezultat” izgledati staromodno.

Stručnjaci u dizajnu enterijera sa svjetskom reputacijom izdvojili su greške koje dovode do te neželjene situacije…

Kupovina polovnog namještaja

Ako ste dovoljno sretni, u trgovinama ili oglasima s polovnim namještajem možete pronaći pravo blago po povoljnim cijenama. Međutim ako svoj namještaj ili dekoracije kupujete isključivo na buvljacima, vaš dom ubrzo bi mogao poprimiti izgled staromodnog, prenosi tportal.

Kako biste to izbjegli, dizajneri interijera savjetuju da svoj vrijedan plijen s buvljaka kombinujete s novijim komadima, čime ćete stvoriti zanimljivu i eklektičnu mješavinu stilova koja ni po čemu ne ostavlja staromodan utisak u prostoru.

Kupovina trendovskog namještaja i dekoracija

Suprotno prethodnom, kupovina namještaja i dekoracija po posljednjoj modi takođe može uzrokovati kontraefekt. Kako ističu dizajneri interijera, najveći problem s trenutno veoma popularnim komadima namještaja i dekoracijama taj je da stižu s određenim rokom trajanja, zbog čega će životni prostor u svega nekoliko sezona poprimiti staromodan izgled.

Rješenje ove problematike u dizajnu interijera nalazi se u kupovini klasičnih komada namještaja i dekorativnih elemenata koji su, dugoročno gledajući, u stanju izboriti se s nekim novim, nadolazećim trendovima u svijetu interijera.

Prostorije slabe osvijetljenosti

Iako često u drugom planu, rasvjeta je od ključnog značenja za savršeno uređenje životnog prostora. Ako u prostorijama nedostaje prirodnog svijetla ili imate tek jedno rasvjetno tijelo koje ne nudi optimalnu svjetlinu, prostor poput dnevnog boravka može izgledati dotrajalo.

Uz različite tipove rasvjete koji neposredno reflektuju svjetlo, svaka će prostorija izgledati privlačno, moderno i pozivajuće.

Prevelika koncentracija namještaja u prostoru

Ne samo da bi oni koji žive u manjim životnim prostorima trebalo da izbjegavaju nagomilavanje namještaja, isto pravilo vrijedi za one s većom kvadraturom. Velika prostorija s gomilom namještaja i dekorativnih elemenata u stanju je izgledati konfuzno i u konačnici staromodno.

Prema riječima dizajnera interijera, uvijek bi trebalo da se suzdržimo od pokušaja iskorištavanja svakog kvadrata u prostoru po svaku cijenu. Uostalom, prostorije s nekolicinom ključnih elemenata učiniće da vaš životni prostor izgleda savremeno i moderno, uz mogućnost da se istaknu pojedini komadi namještaja ili dekorativnih elemenata, što bi u suprotnom postalo nemoguće.

Korištenje tamne palete boja

Crni kožni kauč, tamnosmeđi namještaj od punog drveta i zidovi bordo boje nisu najbolje rješenje. Ako se isključivo oslanjate na tamnu paletu boja, vaš prostor će neminovno izgledati staromodno, a navedeno ćete izbjeći kombinacijom sa svijetlim nijansama koje će stvarati zanimljiv kontrast. Uostalom, komadi namještaja u tamnim bojama poput kauča, stola ili zida u stanju su naglasiti prostoriju samo ako ostatak elemenata u njoj stiže u svijetloj paleti boja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje