Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pedijatri upozoravaju na opasne stvari koje roditelji rade tokom kupanja djece

Preuzmite sliku

Vrijeme kupanja jedna je od najboljih prilika da se dijete još bolje poveže s roditeljem, ali i zabavi. Međutim, pedijatar Thomas Phelps otkriva kako postoji i mnogo potencijalnih rizika uključenih u kupanje djeteta na koje bi svaki roditelj trebao obratiti pažnju.

”Kako bi kupanje djeteta bilo sigurno i zabavno za vas i vaše dijete, ključ je biti prisutan, pripremljen i pažljiv. Sigurnost dolazi s više angažmana, a više distrakcije donosi više izazova”, objašnjava Phelps koji ukazuje na nekoliko uobičajenih grešaka koje roditelji često rade tokom kupanja i tako nesvjesno izlažu svoje dijete velikom riziku od povreda ili utapanja, prenosi index.hr.

Jedna od najčešćih i najopasnijih stvari koje roditelji rade toom kupanja djeteta jest napuštanje kupatila i ostavljanje djeteta bez nadzora. Kako upozorava pedijatar, u tim slučajevima najčešće dolazi do povreda jer je dijete bez nadzora, a postoji i velika opasnost od utapanja jer je samo sekunda nepažnje dovoljna da bi nastala tragedija.

Isto tako, Phelps otkriva kako većina roditelja ne provjerava temperaturu vode, što može biti itekako opasno. ”Uvijek provjerite vodu laktom ili zglobom jer su ti dijelovi tijela osjetljiviji na promjenu temperature nego, naprimjer, vaši prsti”, kaže Phelps. Osim previsoke temperature vode, velika je greška i kupanje djeteta u kadi koja nema protukliznu podlogu.

”Dno kade tokom kupanja može biti iznimno sklisko, što je jako opasno za mokru djecu. ”Naime, malena djeca se neprestano vrpolje i postoji opasnost da padnu, a kada je tokom kupanja skliska zbog sapuna ili šampona”, objašnjava pedijatar. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,