Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je “tajni” trik za održavanje sobnih biljaka: Više nijedna neće uvenuti

Preuzmite sliku

I sami smo već odavno uvjerili kako nam dom može postati i te kako ljepši ako ga ukrasimo sobnim biljkama.

Prilikom izbora treba svakako paziti koje biljke čine sobu svjetlijom i stvaraju ugodniji i opušteniji ambijent. Znamo da boravak u prirodi smanjuje nivo stresa, a holandski naučnici kažu da biljke imaju isti takav efekat na pacijente u bolnicama.

Svaka biljka traži određenu njegu, a često nismo sigurni da li smo ih stavili na pravo mjesto i da li dobijaju dovoljno svjetlosti i vode.

Prava količina vode

Stručnjakinja za sobne biljke, Kate Lindley otkrila je tajnu kako održati biljke u životu i tačno odrediti pravu količinu vode:

“Prije svakog zalivanja je ključno testirati zemlju kako bi se spriječilo prekomjerno ili nedovoljno zalivanje. Za to će vam biti potrebna samo jedna olovka koju treba da umetnute u gornjih pet centimetara zemlje kako bi se provjerilo da li je ovo područje još uvijek vlažno od posljednjeg zalivanja. Ako jeste ,onda bi trebalo izbjegavati zalivanje dok se ovo područje ne osuši.”

Te dodaje kako ne treba zalivati biljke jednom ili dva puta sedmično i da je mnogo značajnije ovako utvrditi da li je biljci zaista potrebna voda.

Prekomjerno zalivanje bilo koje vrste može dovesti do truljenja, a ovaj problem je mnogo češći tokom zimskih mjeseci kada je biljkama potrebno manje vode nego ljeti, piše Živim.gloria.hr.

Koliko je biljci potrebno vode zavisi od mnogo faktora: veličine posude, zemlje, svjetlosti, vlažnosti vazduha, temperaturi u stanu ili kući.

Kate vlasnicima sobnih biljaka savjetuje da izbjegavaju zalivanje hladnom vodom, jer to može izazvati šok za biljku zbog nagle promjene temperature. Idealno je koristiti mlaku vodu sobne temperature.

Trik s mlijekom

Jednom mjesečno svoje biljke zalijte ne samo vodom, već i mlijekom. To će spriječiti da listovi požute i otpadnu. (Citymagazine.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,