Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovako profesionalni kuhari pripremaju jaja tako da budu savršeno ukusna

Preuzmite sliku

Profesionalni kuhari će vam često reći da su jednostavni, “skromni” sastojci najteži za pripremu jer nemate iza čega da se sakrijete. Tako je i kada pripremate jaja – samo ih stavljate u tiganj, ali postoji mnogo grešaka koje možete da napravite.

Ovo su savjeti i trikovi profesionalnih kuhara za pripremu jaja, a pročitajte i dvije greške koje s njima nikada ne bi trebalo da pravite!

1. Kuhari drže jaja na sobnoj temperaturi

Jaje koje je danima stajalo u frižideru neće se u tiganju ponašati kao jaje koje je na sobnoj temperaturi. Isti savjet koji važi za meso, kuhari primjenjuju i na jaja. Prije pripreme bi trebalo da budu na sobnoj temperaturi. Ako vam je u stanu inače toplo, ili tokom ljetnjih mjeseci ne želite da rizikujete da se jaja pokvare, držite ih u frižideru ali se sjetite da ih izvadite na radnu površinu najmanje 20 minuta prije pripreme. Pročitajte i zašto ne bi trebalo bacati ljuske jaja!

 • 2. Znaju tačno koliko masnoće da dodaju

  Ako pravite kajganu, fritatu ili bilo šta slično, postoji tačan procenat masnoće od mliječnih proizvoda koji bi trebalo da dodate. Odnos je – za svaka tri jaja koja upotrijebite, 100 mililitara pavlake, mlijeka, jogurta, milerama… Dakle, ako pravite veliku kajganu od šest jaja, dodajte 200 mililitara. Manje neće biti dovoljno da jaja budu kremasta, više će poremetiti ukus jela, kaže urednica časopisa “Bon appetit” Don Peri.

  3. Sklanjaju ih s vatre

  Gordon Ramsey kajganu sprema tako što tiganj drži na vatri, pa ga skida s nje na hladnu ringlu, i taj proces ponavlja četiri puta tokom pravljenja jela.

  4. Peku ih kraće nego što mislite

  Jamie Oliver podvlači da će se jaja kuhati još malo nakon što ih sklonite s ringle, pa ih uvijek prži nešto kraće, tako da izgledaju kao da su još uvijek nešto sirovija nego što bi želio. U toplom tiganju jaja će nastaviti da se kuhaju i biće savršena dok postavite sto i sjednete da jedete.

  5. Imaju trik za poširana jaja

  Mnogi se ustručavaju da prave poširana jaja jer su teška za “tempiranje”. Julia Child uvijek je jaja poširala tako što stavi vodu da provri, probuši rupu iglom na vrhu jajeta, ubaci ga u ključalu vodu na deset sekundi i izvadi. Potom smanji vatru tako da voda ne vri i razbije jaje u nju. Jaje koje se kuhalo čak i samo deset sekundi bolje će zadržati oblik i bjelance neće biti “zamagljeno”.

 • 6. Služe jaja na toplom tanjiru

  Napravili ste ukusno jelo s jajima, makar to bila i samo dva jaja pržena “na oko”? Neće biti toliko ukusna ako ih samo preručite u hladan tanjir. Kuhari uvijek zagriju tanjir, makar pod mlazom vruće vode, i onda jaja serviraju na toplom tanjiru.

  7. Greju špatulu

  Spremni ste da pržite jaja, tiganj je vruć, sada špatulu, naročito ako je metalna, stavite u tiganj da joj se vrh zagrijeje. Jaja će se lijepiti za hladnu špatulu, zbog čega rizikujete da se žumance razlije, a toplom špatulom lakše ćete premještati ili okretati jaja, kaže Jose Andres.

  8. Koriste maslac

  Postoji i “naučno” objašnjenje. Ulje će lijepo prenositi toplotu, ali dok se maslac grije, otpušta vodu u vidu pare, zbog čega će jaja biti prozračnija i kremastija. (Pink.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,