Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Otkrijte kako se riješiti neugodnog mirisa peškira nakon pranja

Preuzmite sliku

Peškiri nekada nakon pranja budu grubi, a nekada i ne mirišu. Ovo se događa zbog raznih malih pogrešaka do kojih dolazi kod pranja ili spremanja peškira. Postoji nekoliko načina da se izbjegne ovaj problem.

Prvo je najvažnije peškire prati na visokim temperaturama kako bi se ubile sve bakterije, ali i kako ne bi imali neugodan miris. Preporučuje se prati ih na temperaturi od 60 stepeni, a ako i nakon toga ne miriše, probajte ih nekada oprati i na 90 stepeni.

Ako ova metoda ne pomaže, postoji trik koji uključuje dva dobro poznata sastojka. Alkoholni ocat i sodu bikarbonu. Soda će neutralizirati sve neugodne mirise, a ocat će otopiti svu prljavštinu i bakterije. Mogu se koristiti svaki posebno ili se kombinirati zajedno u pranju.

Dovoljno je pola šalice octa koji se ulije izravno u bubanj mašine za veš u ciklusu ispiranja. Ocat će omekšati tkaninu, ukloniti mrlje, bakterije i plijesan.

S druge strane, soda bikarbona se dodaje u istom omjeru i to u ciklusu pranja, a ona će osim neugodnih mirisa ukloniti i mrlje od hrane, ulja kao i uspostaviti dobar pH vode, ali i očistiti mašinu. (ltportal.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,