Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ostavite najbolji utisak: Kako da ostante zapaženi u kratkom vremenskom periodu

Jer prvi utisak je nekada i najvažniji…

Imamo vrlo malo vremena da ostanemo zapaženi kod nekih ključnih situacija kao što su razgovori za posao, sastanci, pregovori…

Prosječan čovjek izgubi koncentraciju već poslije 8 sekundi, kažu stručnjaci. Prema tome, imamo vrlo malo vremena da ostanemo zapaženi kod nekih ključnih situacija kao što su razgovori za posao, sastanci, pregovori…

Koristite priču koja povezuje

Kada vas neko pita šta radite nemojte samo da deklamujete: „Ja sam Petar Petrović, ja radim to i to.“ Umjesto toga, iskoristite neku priču koja će vas povezati sa tom osobom, koja daje nekome pravi uvid u to ko ste vi,“ objašnjava Amanda Marko, konsultant strateške komunikacije za “Entrepreneur”.

Izbacite (poslovni) žargon

Sve je u tome da poznajete ko je onaj kome se obraćate. Nemojte koristiti tehničke ili izraze vezane za struku, osim ako osoba sa kojom razgovarate radi u istoj industriji kao i vi, i poznaje vaš posao. Ako govorite jasno i razumljivo, vaše rečenice ostaće svima u sjećanju.

Dodajte neku anegdotu

Istraživanja Stanforda pokazuju statistike da neko više vremena provede u razgovoru kada doda neku anegdotu. Humor i smijeh povezuje ljude, i to, po podacima, za čak 65-70%, piše Forbes.

Istaknite nešto zajedničko što imate

Ukoliko se ispostavi da imate zajedničke poznanike, ili da ste išli u istu školu, ili na fakultet sa nekim, lakše ćete ga zapamtiti. To može biti i zajednički časopis, ili mišljenje o nekome. Pronađite ključnu stvar koja vas povezuje, i na dobrom ste putu.

Udijelite kompliment

Na kraju, ne zaboravimo rečenicu – ljudi će zapamtiti kako su se osjećali pored vas. Toliko je prosto i jednostavno. Pravi, istinski kompliment garantuje toplu, prijateljsku atmosferu. Držite se komplimenata koji su povezani sa poslom – Odlična prezentacija, ili Dobri su vam komentari na sastanku. (novosti.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje