Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ostajete li dugo budni ispred TV-a ili laptopa? Oprez!

lap top gledanje
Preuzmite sliku

Sjedenje pred zaslonom računala ili televizorom do kasno u noć ili spavanje pred upaljenim televizorom može povećati vaše izglede da postanete depresivni.

\"lapStudija znanstvenika medicinskog centra sveučilišta Ohio, dijelom financirana i od ministarstva obrane SAD-a, trebala bi na razmišljanje nagnati noćne sove. Istraživači su hrčke noću izlagali prigušenom svjetlu i uočili su promjene u njihovom ponašanju i mozgu izrazito slične simptomima kod depresivnih ljudi. Povećanje izloženosti umjetnom svjetlu u posljednjih 50 godina podudara se s povećanjem stope depresije, posebice kod žena koje su dvostruko sklonije tom stanju od muškaraca.

\'Rezultati kod hrčaka u skladu su s onime što znamo o depresiji među ljudima\’, rekla je Tracy Bedroisan koja je vodila studiju objavljenu u časopisu Molecular Psychiatry.

Hrčci su u eksperimentu četiri tjedna bili izlagani slabom svjetlu tijekom noći, sličnom onome koje stvara ekran TV-a u zamračenoj sobi, a rezultati su uspoređivani s kontrolnom skupinom koja je bila izlagana normalnom ciklusu svjetla i mraka. Eksperimentalna skupina je potom dva ili četiri tjedna bila izlagana normalnom ciklusu i potom ispitivana.

Rezultati su pokazali da su hrčci bili manje aktivni i imali slabiji interes od uobičajenog za pijenje zaslađene vode, što su dva simptoma usporediva sa znakovima depresije kod ljudi. Zabilježene su i biološke sličnosti kada su istraživači utvrdili promjene u dijelu mozga hipokampusu u skladu s onima kod ljudi oboljelih od depresije.

Simptomi depresije bili su, međutim, reverzibilni, utvrdili su istraživači na osnovu rezultata kod hrčaka koji su se vratili normalnom ciklusu svjetla i mraka.(Hina)

Tuzlanski.ba / Dnevnik.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: