Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Odrastanje uz sestru čini vas boljom osobom koja je spremna pomoći

Ako ste odrasli uz sestru, sigurno niste uvijek bili sto posto sretni što je imate. Svađe sa sestrama su posve uobičajene, ali odrastanje uz nju ima svoje prednosti.

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Brigham Young otkrilo je da odrastanje uz sestru ili brata ohrabruje djecu da čine dobre stvari, budu bolje osobe i pomažu drugima. Zaključak naučnika temeljem prikupljenih dokaza je da su ove osobine češće među osobama koje su odrasle uz sestru, bez obzira na razliku u godinama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ♥️ᔕᗩᑭᕼIE ᗷᖇIEKO♥️ (@fietjebrieko) on

“Sestre sprječavaju usamljenost, krivnju i strah u adolescentskoj dobi. Nije važno je li sestra mlađa ili starija i kolika je razlika u godinama”, pojasnili su naučnici koji su posmatrali 400 roditelja koji imaju dvoje ili više djece u dobi od deset do 14 godina.

Jednim od mogućih razloga za ovakav rezultat smatraju sposobnost žena da više razgovaraju od muškaraca, što je posebno korisno ako postoji problem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexis | Adoubledose.com (@alexis.belbel) on


“Normalno je da se braća svađaju. Tako uče upravljati emocijama. Nedostatak privrženosti veći je problem nego česti konflikti”, kazala je Laura M. Padilla-Waker koja je vodila istraživanje. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,