Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nikad ih nemojte držati u hodniku: Prema narodnim vjerovanjima ova tri predmeta donose nesreću u dom

Preuzmite sliku

Način na koji uređujemo kuću dosta govori o nama, ali često preskačemo određene detalje koji mogu napraviti razliku kada je u pitanju Feng Shui.

Čak i ako ne djeluje mnogo važno, hodnik je jedno od najvažnijih mjesta u kući, kažu stručnjaci za uređenje enterijera i feng shui. Svi su objasnili koji su to predmeti koje nikako ne smijemo držati na ulazu u kuću, jer su u stvari svojevrsni magneti za peh.

 • Koje predmete nikada ne treba držati u hodniku kuće?

  Hodnik je, kao što dobro znamo, prvi kontakt koji ljudi koji pređu naš prag imaju kada uđu u naš dom. Upravo zato treba biti pažljivo osmišljen, uređen i njegovan prostor. Nažalost, većinu vremena, hodnik ostaje najzapuštenije mjesto, pretvarajući se u skladište za odjeću i obuću.

  1. Osušene biljke ili kaktus

  U azijskoj filozofiji, osušeno cvijeće je simbol nesreće, posebno kada se postavi na ulaz u kuću. Također, vrlo česta biljka u našim domovima, kaktus, smatra se simbolom siromaštva i nedostatka, pa zato, postavljen na ulazu u kuću, može privući finansijske probleme.

 • Kaktus je povezan sa nevoljom upravo zato što može da raste u teškim uslovima, u sredinama u kojima nedostaje upravo najvažniji element za biljke: voda. Tako je napravljena veza između suše u pustinji i finansijske “suše” koju može privući ako se ne drži na odgovarajućem mjestu.

  2. Crni ili veoma tamni predmeti

  Trčite u hodnik na ulazu u kuću. Da li vidite crni ili veoma taman okvir, sliku, vazu ili sitnicu? Zamjenite ih čistom vazom, bijelim ili plavim okvirom i kristalnom sitnicom.

 • Stručnjaci kažu da crne, odnosno tamne boje imaju tendenciju da privlače mrak i bijes u kuću, pa ako se drže na ulazu, stvara se energetski portal koji povećava intenzitet negativnih energija koje se probijaju u dom.

  Otjerajte loše energije svjetlošću, bojama i svježinom. Ako nemate svijetli predmet, onda ostavite prazan prostor.

  3. Ogledalo

  U mnogim kulturama ogledalo je predmet koji može da “ukrade dušu”,  zato je dobro da se ne suočite sa jednim odmah u trenutku kada uđete na vrata kuće.

 • Ako je u ćošku okrnjeno ili slomljeno, odmah ga bacite, krhotine takvog predmeta mogu donijeti lošu sreću.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje