Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nije prevara: Tri najčešća razloga za razvod

Preuzmite sliku

Mnogi parovi mogu iskoristiti svoje frustrirane emocionalne potrebe i motivirati se da se brzo povežu.

Sve što trebaju učiniti je preusmjeriti energiju koju trenutno troše na frustraciju izravno u ponovnu izgradnju duboke emocionalne i fizičke intimnosti, kao i u poboljšanje komunikacijskih vještina i povezanosti, kaže David Akiva, savjetnik i bračni pedagog.

Naveo je tri najčešća razloga koje parovi navode za razvod:

1. Supružnik mi je više poput najboljeg prijatelja nego ljubavnika

Ovo je važan znak da ste možda još uvijek duboko zaljubljeni jedno u drugo. Parovi koji su dugo skupa često ovaj razlog navode kao tajnu sretne veze, kaže Akiva.

Većina parova smatra da zaljubljenost mora biti uvijek strastvena i opojna kao na početku veze. Ali, to je samo romantična faza. Nakon prvih nekoliko mjeseci do godinu dana, sasvim je normalno da ova faza nestane i da počne faza ‘moj najbolji prijatelj’.

 • 2. Malo ili nimalo intimnosti

  Ako želite vratiti seks u brak, morate vratiti ljubav, prema Akivi. To je tako jednostavno. To rade najbolji prijatelji u zdravom braku.

  Nedavna istraživanja pokazuju da je emocionalna intimnost ključ seksualnog ispunjenja za žene. Istraživači koji stoje iza studije otkrili su da je ‘ljubav učinila seks fizički ugodnijim’ za žene, te one koje su voljele svoje partnere rekle su da se osjećaju manje sputano i spremnije istražiti svoju seksualnost.

  Popravite svoju emocionalnu vezu i popravit ćete svoju seksualnu vezu.

  3.  Među nama nema prave komunikacije jer se toliko svađamo

  Kad naučite pravilno izražavati i prihvaćati međusobne emocionalne potrebe, svađe i druga negativna ponašanja u odnosima će nestati. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,