Nedjelja, 28. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nesigurni muškarci češće su agresivni

Preuzmite sliku

Muškarci koji vjeruju da ne ispunjavaju kulturološke standarde muškosti mogu da osjećaju tjeskobu, koja može da rezutira agresivnošću.

Sprovedeno istraživanje govori da bi nesigurnost mogla da utiče na mentalno zdravlje muškaraca i da bi takođe mogla da bude okidač za agresivno ponašanje prema drugima, piše Metro.

Dva istraživanja koja su sprovedena na Univerzitetu Duke prosmatrala su 195 učenika i nasumično odabranu grupu od 391 muškarca uzrasta od 18 do 56 godina da bi utvrdili kakvi su im stavovi o muškosti, prenosi N1.

Pokazalo se da su mlađi muškarci koji svoj osjećaj muškosti crpe iz tuđih doživljaja njih samih će vjerovatnije pokazati neprijateljsko ponašanje, objasnivši to da „što više muškarac osjeća društveni pritisak da bude muževniji, to će se osjećati agresivnije“.

„Muško nasilje, terorizam, nasilje nad ženama, politička agresija, krhka muškost može da objasni mnoge od njih, naveo je u zaključku istraživanja glavni autor Adam Stenalend i dodao:

„Kada ti, nesigurni, muškarci osjećaju da ne ispunjavaju stroge rodne norme, mogu da osjete potrebu da djeluju agresivno kako bi dokazali svoju muškost, da bi „bili pravi muškarci“.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,