Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Naučnici utvrdili: Psihopate uživaju u određenoj vrsti kafe

Stara polovica kaže “ono si što jedeš”, a baš je ona brojnim naučnicima služila kao početna tvrdnja pri analizi odnosa hrane i karaktera. Tako su naučnici sa Univerziteta u Innsbrucku u Austriji pronašli paralelu između konzumacije određenih napitaka i razvoja poremećaja ličnosti.

Rezultati istraživanja koje je obuhvatilo hiljadu osoba, a koje je objavljeno u časopisu Appetite, pokazali su kako osoba koja uživa u gorkim ukusima pokazuje veću sklonost ka psihopatskom ponašanju.

Ispitanici su rangirali različite namirnice na ljestvici od šest tačaka, a zatim su bili podvrgnuti testu koji je identifikovao njihove osobine. Najveća korelacija pojavila se između gorke hrane i “svakodnevnog sadizma” koji su istraživači opisali kao – osjećaj zadovoljstva kad drugima priuštimo malu količinu boli.

Osobe koje preferiraju slatku kafu ili kafu s mlijekom generalno su okarakterizovane kao tolerantne te su se isticale prema simpatičnosti, saradnji i ljubaznosti. S druge strane, osobe koje konzumiraju jaku crnu kafu bez mlijeka i šećera prema rezultatima istraživanja pokazuju veću sklonost prema psihopatskom ponašanju. Na popisu namirnica koje “razotkrivaju psihopatu”, našle su se i rotkvica, celer te mnogima omiljeni tonik.

No, ako si ljubiteljica ovih napitaka ili uživaš u gorkom povrću, to ne mora nužno značiti da si psihopata. Naučnici koji su vodili istraživanje napomenuli su kako dobiveni podatci nisu nužno pouzdani budući da je istraživanje provedeno na malom broju sudionika. Također, ističu naučnici, ukus se tokom života mijenja pa tako osoba može u jednom razdoblju života sklona uživati u crnoj kafi, dok joj ona kasnije možda više neće odgovarati. (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,