Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najzdravije vrste ribe koje bi trebalo jesti i one sa kojima treba biti oprezan

Preuzmite sliku

Nije tajna da je riba dobra za nas. Ne samo da je puna proteina i ima malo zasićenih masti, već je i bogata omega-3 masnim kiselinama, koje mogu da smanje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Ali neke vrste ribe zdravije su od drugih, a neke su čak i opasne ako se jedu previše.

Prednosti konzumiranja ribe

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom. Osim što štiti srce, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i triglicerida, poboljšava funkciju krvnih sudova, pomaže u prenatalnom i postnatalnom neurološkom razvoju i smanjuje upalu.

Iako omega-3 masne kiseline možete unijeti kroz dodatke ribljeg ulja, laneno sjeme, orahe ili drugu hranu, riba je ipak najbolji izvor.

“Istorijski gledano, riba je oduvijek bila dio ishrane stanovnika plavih zona, u kojima žive 100-godišnjaci. Zanimljivo je da u tim regijama ljudi pretežno jedu biljnu hranu, uz male količine životinjskih proteina, uključujući ribu”, kaže nutricionista i dijetetičarka dr Felicia Stoler.

Ali ono što je važno za zdravlje je i način pripreme ribe. Kada se prži u dubokom ulju, ona gubi svoju zdravstvenu vrijednost. Najbolje je konzumirati kuhanu ili ribu sa roštilja, a smrznuta je jednako dobra kao i svježa, ističe Stoler za “PureWow”, prenosi index.hr.

U svim vrstama ribe i školjkama nalaze se tragovi žive. Iako ona u maloj količini neće uticati na vaše zdravlje, u većim količinama je otrovna. Izloženost metil-živi povezana je sa zaostalim neurološkim razvojem, gubitkom perifernog vida, nedostatkom pokretljivosti ili koordinacije, oštećenjima govora i slabošću mišića, prema američkoj Agenciji za zaštitu životne sredine.

Trudnice koje konzumiraju metil-živu mogu izložiti svoje bebe problemima nervnog sistema i neurološkim problemima. U velikim količinama može da prouzrokuje trajna oštećenja mozga i nervnog sistema, upozorava Agencija za otrovne supstance i registar bolesti. Agencija za zaštitu životne sredine čak metil-živu smatra mogućom kancerogenom supstancom za ljude.

Zato bi trebalo da izbjegavate prekomerno konzumiranje ribe sa visokim sadržajem žive, dok trudnice, žene koje doje i mala djeca trebalo bi potpuno da ograniče njen unos. Neke od takvih vrsta su ajkula, sabljarka, kraljevska skuša i tunjevina.

Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, sardine, haringa, pastrmka, skuša, inćuni i bakalar. Stručnjaci preporučuju da sedmično pojedemo približno 300 grama ribe ili morskih plodova. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,