Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najpametniji su u Evropi i među najpametnijima u svijetu: Ovo je strategija njihovog učenja

Preuzmite sliku

Estonija je jedna od najmanjih evropskih zemalja i među najrjeđe naseljenim.

“Samo ako smo u nečemu drugačiji od ostalih, možemo uspjeti”. Takav način razmišljanja doveo je Estonce na listu najpametnijih nacija u Evropi. Prema rezultatima PISA testiranja, oni su najpametniji u Evropi i treći najpametniji narod u svijetu. Po ovim rezultatima prestigli su i svoje omiljene komšije-Fince. Estonsko osnovno obrazovanje je najbolje obrazovanje na svijetu, pokazali su rezultati PISA testiranja 2015.godine.

U Ministarstvu obrazovanja Estonije priznaju da su i oni ponekad iznenađeni ovakvim pokazateljima. Ipak, priznaju jedno: “Obrazovanje je naša religija”

 • “Razlozi ovako dobrih rezultata u obrazovanju Estonije leže u jednakosti i kompaktnom školstvu, profesionalnom kadru, efektivnom menadžmentu u procesu učenja, podršci slabijim učenicima, te u posvećivanju pažnje prema specifičnim obrazovnim potrebama. Ono najvažnije – obrazovanje se cijeni u društvu”, rečeno nam je u Ministarstvu obrazovanja ove zemlje.

  Dugoročna strategija učenja do 2020. godine ima 5 glavnih ciljeva:

  – promijenjen pristup učenju (učenje je bazirano na individualnosti, interesima pojedinca, iskustvu i potencijalu svakog učenika;
  – kompetentni i motivisani učitelji i direktori škola;
  – bolja povezanost obrazovanja sa potrebama tržišta rada
  – digitalna revolucija koja je proces učenja za cijeli život
  – jednaka šansa i povećano učešće u učenju koje mora trajati cijeli život. (buka.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje