Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muškarce više privlače žene koje djeluju glupavo

sex-zena
Preuzmite sliku

Muškarci su \”programirani\” da traže žene koje se ponašaju glupavo jer su one lakša \”lovina\”, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi \”Telegraf\”.

\"sex-zena\"Američki istraživači kažu da su se, u suštini, pripadnici jačeg pola malo promjenili od vremena neandertalaca, kada je reprodukcija bila primarni cilj.

Naučnici su zatražili od mješovite grupe ispitanika da sastave listu od 88 faktora zbog kojih žene djeluju da ih je lakše \”iskoristiti\” – tipa grickanje usne ili pospanog izgleda, koji ukazuje da traže pažnju.

Potom su fotografije na kojima žene predstavljaju takav tip ponašanja ili osobine pokazane grupi od 76 muškaraca koji su trebali da ih ocjene po atraktivnosti.

Tako fizička ranjivost, na primjer, nije bila seksualno privlačna za ispitanike.

Psihička ranjivost, međutim, primjerice kad su žene bile nezrele ili neinteligentne, veoma ih je privukla, navodi se u studiji.

Muškarci su ocjenili da su žene koje su ispoljile takvo ponašanje privlačnije od one koje su izgledale kao \”pametnice\”.

Međutim, njihov interes je značajno opadao na pitanje da li bi bili u dugoj vezi sa \”glupavom\” ženom.

\”Procjena ženine ranjivosti može da bude ključna za aktiviranje psiholoških mehanizama povezanih sa seksualnih iskorišćavanjem. Nije, međutim, recept za srećnu vezu izabrati partnera na osnovu nečeg što smatrate njegovom inferiornošću\”, zaključili su istraživači.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: