Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Možda odlučite prestati ga nositi: Evo šta se događa vašem tijelu ako ne nosite donji veš

Preuzmite sliku

Za mnoge od nas nošenje donjeg veša je rutina koja je gotovo poput disanja, a pomisao na šetnju bez njega može izgledati čudno.

U stvarnosti biste možda mogli imati više koristi kada odlučite prestati ih nositi, a moglo bi čak pomoći i kod refluksa kiseline, piše Bright Side.

Bit ćete manje skloni refluksu kiseline

Uska odjeća, poput donjeg veša, može pogurati trbuh prema gore što može stvoriti pritisak na trbuh i izazvati refluks kiseline, što rezultira žgaravicom. Iako je ovaj zdravstveni problem čest kod odraslih 20-30 godina, rješavanje donjeg veša može smanjiti šansu za refluks kiseline, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Nećete tako često dobiti infekciju

  Postoji bakterija za koju većina vas već zna ili je možda imala problema s kandidom. Ovu bakteriju može naći 20% žena. Iako se kod nekih možda nikad neće pojaviti simptomi, ako se pojave komplikacije, to može rezultirati infekcijom kvascem. Budući da pamuk zadržava vlagu i stvara savršeno područje za rast bakterija, odlučivanje da ne nosite donji veš može smanjiti vaše šanse za zarazu.

  Osjećat ćete se ugodnije i to će smanjiti miris

  Većina nas je doživjela znojenje tamo dolje. Ova vlaga se zarobi u vaš donji veš što može povećati miris. Ako ne nosite gaće, znoj će ispariti, što će rezultirati manjim istrljavanjem, a to će svesti miris na minimum.

 • Vaša bikini zona bit će sigurnija

  Vaši intimni dijelovi izrađeni su od nježnih maramica, sličnih vašim usnama. Donji veš izrađen od umjetnih materijala i čvrsto usko može iritirati, povrijediti i i stvoriti infekciju u vašem bikini području. Najgore je što može naštetiti. Izbjegavanje nošenja gaćica i nošenje samo široke odjeće može smanjiti, a u nekim slučajevima i potpuno ukloniti šanse za iritaciju.

  Vaše intimno područje bit će manje sklono osjetljivosti i alergijama

  Budući da mnoga odjeća, uključujući gaće, sadrži umjetne tkanine, boje i hemikalije, lako može stvoriti alergijsku reakciju. Ova se reakcija može manifestirati kao iritacija, mjehurići, osip i kvržice. Isto vrijedi i za muškarce koji također mogu smanjiti šanse za iritaciju i povrede. Zapravo, to može značiti manje infekcije i svrbeža. Pored toga, pomaže u održavanju reproduktivnog sistema zdravim. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,