Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Motivacija svima: Nakon gubitka noge mladi Palestinac sportom održava želju za životom

Preuzmite sliku

Palestinski mladić Mohammed Uleyva, koji je izgubio nogu nakon što su ga ranili izraelski vojnici, sportom i pozitivnošću pokušava nastaviti sa životom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osamnaestogodišnji Uleyva, koji živi u okrugu Shucaiyye u izraelskoj blokadi Pojasa Gaze, ranjen je u novembru 2018. godine, učestvujući u protestima “Veliki marš za povratak” u Gazi. Usljed povrede amputirana mu je noga, ali nikada nije odustao od svojih nada.

Nastavljajući sportove poput fudbala, košarke i odbojke, upoznao se s parkourom.

Parkour je prirodna metoda razvijanja ljudskog tijela kako bi bilo sposobno kretati se što brže, sigurnije i efikasnije kroz okolinu, koristeći samo svoje tijelo i um.

“Viđao sam mlade ljude koji su radili parkour, skakali, radili akrobatske pokrete… Mislio sam da to nikada ne bih mogao učiniti”, kazao je Uleyva.

Uz ohrabrenje okoline, počeo je da trenira u gimnastičkom klubu u regiji.

Naglašavajući da je Izrael pokušao da mu ubije želju za životom, rekao je da je “pokušao sam prevazići ovaj problem postepeno dovodeći svoj život u red”.

Fascinira publiku svojim akrobatskim pokretima jednom nogom bez proteza i štaka, usavršavajući se na ovom polju svakodnevnim vježbama.

Mladi Palestinac uspio je savladati prepreke svojim akrobatskim potezima na trgu Al-Quteybe, na zapadu Gaze.

Tokom mirnih demonstracija na granici Gaze koje su počele 30. marta 2018. i trajale su mjesecima, izraelski vojnici nisu se suzdržavali od prekomjerne upotrebe sile protiv Palestinaca, uključujući upotrebu bojevih metaka.

Prema Al-Mezanu, organizaciji za zaštitu ljudskih prava u Gazi, izraelski vojnici ubili su 215 Palestinaca tokom demonstracija, dok su hiljade ranjene.

U napadima Izraela na granicu Gaze, mučenički je stradalo 47 djece, dvije žene, četiri zdravstvena radnika, dva novinara i devet osoba s invaliditetom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje