Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mami troje djece ne vjeruju da je smrtno bolesna: Kažu da “izgleda predobro da bi umrla”

Preuzmite sliku

Smrtno bolesna majka otkrila je da ju maltretiraju internetski trolovi koji je optužuju da lažira dijagnozu raka jer ‘izgleda predobro da bi umrla’. Njena priča je sve samo ne vesela…

Jemmi McGowan (27) iz Omagha u Sjevernoj Irskoj, dijagnosticiran je rak jajnika četvrtog stepena u februaru 2021., a stručnjaci su predvidjeli da neće živjeti nakon maja 2022. Udana mama troje djece, koja ne izlazi iz kuće bez puno šminke i duge perike, kaže da svake sedmice dobije barem jedan ružan komentar, prenosi 24sata.hr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jemma McGowan (@jemhow)

Unatoč dijeljenju fotografija posjeta bolnici sa svojim pratiocima na Instagramu, Jemmu redovno optužuju da laže o svojoj dijagnozi.

Ali Jemma kaže da je previše zauzeta pronalaženjem načina da produži svoj život, tako da može gledati svoju djecu Sadie (5) Louis (2) i Betty (1) kako odrastaju, kako bi dopustila da joj to smeta.

– Sedmično mi barem jedna osoba napiše nešto ružno na Instagramu – rekla je.

– Uistinu se ne uznemiravam niti dopuštam da me to oneraspoloži jer to što govore nije istina. Stranci ne znaju o čemu pričaju. Dođe mi da im napišem ‘Kakav još dokaz želiš? Hoćeš moju krv? Da ti je mogu dati, dala bih! – rekla je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jemma McGowan (@jemhow)

Jemmi je prvi put dijagnosticiran rak jajnika 2016., u dobi od 22 godine, dok je bila šest sedmica trudna sa svojim drugim djetetom sa sadašnjim suprugom Cliveom (40) za kojeg se udala 2018.

Potpuno šokirana dijagnozom, podvrgnuta je operaciji u bolnici kako bi uklonili tumor, nakon čega su joj doktori rekli da se više neće vratiti.

– Imala sam jake bolove na lijevoj strani. Otišla sam ljekaru opšte prakse koji je zaključio da imam izvanmateričnu trudnoću i poslao me na hitnu. Tamo su mi rekli da je beba dobro, ali da mi je potrebna operacija za uklanjanje fibroida na jajniku. Bila sam 17 sedmica trudna – ispričala je.

– Otkrili su da se radi o raku, ali su rekli da je to niskog stepena 1, pa se nisam više toliko zamarala time – nastavlja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jemma McGowan (@jemhow)

Jemma nije imala nikakve daljnje simptome tokom sljedeće četiri godine. No, dok je bila trudna 36 sedmica sa svojim trećim djetetom, Jemma je u januaru 2021. otkrila kvržicu na svom tijelu.

Rekla je doktoru šta je našla nakon čega su ju poslali na magnetsku rezonancu te je primljena u bolnicu na steroidnu terapiju jer je bilo potreban rani carski rez, kojem je podvrgnuta samo par sedmica kasnije.

Već 24 sata nakon poroda, Jemmi je rečeno da joj se rak vratio. Ovaj put s tumorom u lijevom plućnom krilu i višestrukim tumorima u zdjelici i stidnim kostima.

– Riječi koje su mi odzvanjale u glavi bile su: neizlječivo, agresivno i neobično se ponaša – rekla je.

– Počela sam s hemoterapijom kad je Betty imala samo dvije sedmice. Nisam željela odustati, ni  reći svojoj djeci da ću umrijeti. Tada sam shvatila da ću se do kraja boriti protiv raka – objasnila je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jemma McGowan (@jemhow)

Jemma je prošla kroz tri kruga dvije različite vrste hemoterapije u Belfastu, što je rezultiralo opadanjem kose, kao i povraćanjem.

Zatim je u maju 2021. tim onkologa otkrio tri nova tumora koji rastu u Jemminom tijelu i objasnili su da hemoterapija ne djeluje, i neće moći nastaviti s njom.

Savjetovali su joj da ‘sredi svoje poslove’, dajući joj prognozu od samo 3-15 mjeseci života.

No potaknuta željom da što duže bude tu za svoju djecu, Jemma je odbila prihvatiti dijagnozu.

– Bilo mi je jako loše od hemoterapije. Dvaput me skoro ubila. Tumori su rasli, a zaključak doktora je bio da je neetično nastaviti s hemoterapijom kad nema rezultata – ispričala je.

– Naposljetku su mi ponudili pet krugova radioterapije za ublažavanje boli, ali nuspojave su uključivale odricanje od seksa, nošenje vrećice za mokraću, vrećice za žuč i tešku operaciju – ispričala je i objasnila da nije namjeravala prolaziti kroz to kad nije osjećala previše bola.

– Ne tražim da budem baka, samo želim biti mama. Ne želim zauvijek, samo želim više vremena, pa zašto ne bih napravila sve što mogu da to ostvarim? – izjavila je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jemma McGowan (@jemhow)

Jemma je počela istraživati ​​alternativno i holističko liječenje raka. Svoje putovanje odlučila je dokumentovati i na Instagramu.

Pronašla je kontroverznu kliniku u Meksiku koja je nudila alternativne terapije za rak, no putovanje bi par koštalo 90.000 funti.

Jemma, koja je vodila svoj posao prodaje polovnih automobila, pokrenula je GoFundMe stranicu i objavila je na društvenim mrežama.

Porodica, prijatelji i stranci okupili su se i do danas prikupili više od 170.000 funti, što je Jemmi bilo i više nego dovoljno da tamo ode.

– Clive i ja smo odletjeli u Meksiko u junu 2021., gdje su mi tamošnji ljekari postavili protokol i, u mom slučaju, sve su to prirodni dodaci prehrani – rekla je Jemma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jemma McGowan (@jemhow)

– Uzimam mnogo lijekova koje nije odobrila državna administracija za hranu i lijekove pa nisu odobreni ili dostupni u mojoj zemlji, te su u kliničkim ispitivanjima – objasnila je Jemma i dodala da svakih  šest mjeseci dobija lijekove iz Meksika, a svakih osam sedmica lijekove iz Londona.

– To me košta oko 2500 funti svaki mjesec. Prikupljanje sredstava je doslovno spas – dodala je.

– Također sam na strogoj prehrani – nema šećera, nema bijelih ugljikohidrata, nema kravljih proizvoda i ne smijem jesti mesne proteine. Pijem puno sokova i puno postim – ispričala je za Daily Mail.

Jemma se sad dobro osjeća i čvrsto je uvjerena da je u stanju ‘izliječiti samu sebe’ i produžiti svoj život. Ali ona ne poriče neizbježno.

Kupila je buduće poklone za otvaranje na velikim prekretnicama kao što su njihovi 18. rođendani, polaganje vozačkih ispita i vjenčanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jemma McGowan (@jemhow)

– Želim da me se sjećaju i da znaju da sam razmišljao o njima. Clive zapravo ne želi pričati o tome, ali nije baš neki govornik – rekla je Jemma.

– Svaki put kad želim razgovarati o raku s njim, on promijeni temu. Ali tražila sam ga da mi obeća da naša djeca nikad neće drugu ženu nazivati mamom – rekla je.

– Niko od nas ne zna šta donosi sutra. Osjećam se kao da sam dobila nešto posebno jer znam da postoji velika mogućnost da su mi dani odbrojani. Neko mi je jednom rekao da bi sutra mogli izaći na cestu i poginuti u saobraćajnoj nesreći. Tad sam shvatila da sam dobila poklon, znajući svoju sudbinu pa mogu cijeniti ono što mi je ostalo i imati vremena za pripremu – rekla je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,