Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Male svakodnevne navike koje utiču na našu “intelektualnu” formu

Preuzmite sliku

Želite da vježbate svoj um, trudite se da vas svakodnevne rutine ne otupe? Malo truda svakog dana daće rezultate na duge staze. Na siteu Quora na pitanje „Šta radite da budete malo pametniji svakog dana?“ čitaoci su otkrivali svoje navike koje upražnjavaju da bi bili u “intelektualnoj” formi.

Evo nekih radnji koje ne zahtijevaju puno vremena, a mogu mnogo da doprinesu.

1. Čitajte novine

Novine mogu da pomognu da budete svjesni važnih stvari koje se dešavaju kod nas i u svetu. Naučićete da formirate sopstveno mišljenje i da povežete naizgled nepovezane stvari. Imaćete teme o kojima ćete razgovarati sa drugima.

2. Umjesto da gledate TV, gledajte edukativne video-klipove

Zabavno je da gledate i slušate o nečemu što volite. Takođe, možete da naučite mnogo iz iskustava drugih ljudi. Potražite video-snimke na siteovima Khan Academy i TED talks. Budite sigurni da ćete informacije u videu mnogo lakše pamtiti.

3. Ono što ste naučili dijelite sa drugim ljudima

Ako imate nekog s kim ćete razgovarati i analizirati ideje, doprinijećete znanju jedno drugom a i otvorićete nove perspektive. Takođe, kada možete da objasnite ideju nekome, to znači da ste potpuno savladali gradivo. Sa novim tehnologijama još je lakše da se dijele ideje – preko bloga ili društvenih mreža.

4. Pišite „Urađeno“ listu

Na kraju svakog dana, zapišite stvari koje ste završili. To će vam pomoći da se osjećate bolje zbog svih stvari koje ste ostvarili, posebno onda kada imate manjak samopouzdanja. To će vam pomoći da budete svjesni koliko ste produktivni, i kako možete da napišete „to do“ listu za naredni dan.

5. Napravite listu stvari kojih treba da se riješite

Probajte da se rešite starih navika, i napravite prostora za nove. Kako je Warren Buffet rekao „Razlika između uspješnih i veoma uspješnih ljudi jeste da veoma uspješni kažu „ne“ skoro svemu.“

6. Posjetite siteove za besplatno obrazovanje

Pisali smo o tome da je znanje sada dostupno, i koliko je značajno usavršavati se da biste napredovali kako u životu tako i u poslu.

7. Obnovite ili naučite neki strani jezik

Pisali smo i o siteovima za besplatno učenje stranih jezika. Sve je rečeno u izreci: „Koliko jezika znaš toliko vrijediš“.

8. Družite se sa ljudima koji su pametniji od vas

Provedite što je više vreme sa pametnim ljudima. To može biti vaš otac ili majka, sestra, brat, prijatelj – bilo ko ko vas inspiriše. Pitajte sve što vas zanima, pokažite želju da naučite.

9. Zapišite šta ste naučili

Možete da započnete blog ili da koristite aplikaciju kao što je Inkpad koji vam mogu pomoći da pratite sve što ste naučili.

10. Uradite nešto “strašno”

„Kada izađete iz zone komfora osetićete se mudrijima.“ Svakoga dana idite naprijed. Probajte da govorite javno pred publikom, ili da dođete do nekog kome se divite tako što ćete mu poslati e-mail. (super zena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,