Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Magija 3D printanja: Slijepi par po prvi put mogao da “vidi” nerođenu bebu

Preuzmite sliku

Trudnoća je i uzbudljiva i zastrašujuća u isto vrijeme za sve buduće roditelje, ali sa napretkom medicine roditelji mogu da prate razvoj djeteta u toku trudnoće uz pomoć ultrazvučne tehnologije.

Međutim, šta je sa roditeljima koji imaju oštećenje vida? Pored poteškoća koje doktori imaju kada opisuju nešto što roditelji ne mogu vidjeti, takođe postoji i borba kako se povezati sa djetetom koje ne možete ni vidjeti niti još uvijek dotaknuti.

Izuzetno je teško kada su oba roditelja osobe sa oštećenjem vida kao što je slučaj sa Anom Paulom Silveirom i Alvarom Zermianijem.

Par je pretpostavljao da će morati čekati rođenje djeteta kako bi osjetili kako njihovo dijete izgleda, ali zahvaljujući novom otkriću u području 3D printanja oni su dobili mogućnost da dožive iskustvo koje imaju i drugi roditelji.

Dobili su mogućnost da upoznaju svog nerođenog sina zahvaljujući ideji doktora Herona Wernera.

 • Nakon čitanja projekta u kojem se koristio ultrazvuk za dobijanje slike i printanje fosila i mumija, pitao se da li bi ista tehnologija mogla koristiti u printanju modela fetusa. On danas koristi ovaj proces kako bi pomogao slijepim roditeljima da „vide“ svoje bebe po prvi put.

  „Kada sam saznala da sam trudna, uspjeli smo stupiti u kontakt sa dr. Wernerom koji se složio da prati moju trudnoću“, rekla je Ana.

  Osim nevjerovatnog poklona za slijepe roditelje ova metoda takođe pomaže roditeljima u boljem razumijevanju eventualnih fizičkih nedostataka kod djece.

 • Držeći plastičnu repliku i dodirujući lice svog sina, osjećajući njegove crte lica koje su toliko slične mojim i Aninim…pamtiću to iskustvo do kraja života“. Ana se osjećala jednako uzbuđeno: „Bilo je uzbuđujuće. Imali smo predstavu kako će naše dijete izgledati, čiji nos će imati, čije uši… Skoro pa smo ga mogli držati nakon 12 sedmica trudnoće i taj osjećaj je neopisiv. Njegova usta, nos, uši, sve je djelovalo tako stvarno.“

  Ova nevjerovatna priča i nova tehnologija mogu pomoći mnogim budućim roditeljima. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,